woensdag, 21. maart 2007 - 17:19

Van locomotievenhal naar koopwoningen

Leeuwarden

Op zaterdag 24 maart wordt ‘Het Emplacement’ aan de Wijnhornsterstraat in Leeuwarden officieel geopend door Hilde van Ree, regiodirecteur bij WoonBedrijf Leeuwarden. Nog niet zo lang geleden stonden er nog stoomlocomotieven in de loodsen van de Nederlandse Spoorwegen aan de Wijnhornsterstraat.

Inmiddels heeft de locomotievenloods plaats gemaakt voor een moderner beeld. WoonBedrijf heeft hier een nieuw wooncomplex gerealiseerd met een knipoog naar het verleden. Zo is de foto van de oude locloods op de glazen gevelwand gezeefdrukt. De woningen hebben met hun sheddaken het karakter van de voormalige locomotievenloodsen meegekregen. De opening staat daarom in het teken van treinen.

Het Emplacement bestaat uit 15 stadswoningen en 30 koopappartementen, die inmiddels allemaal zijn bewoond. Onder de appartementen zijn zeven commerciële ruimtes gerealiseerd, waarvan er nog twee te huur zijn. De andere ruimtes zijn in gebruik genomen door Fysiotherapiepraktijk Spectrum en Talant. Achter het complex scheidt een muur de woningen van het spoor. Hier is het langste spoorgraffitiproject van Nederland gecreëerd.
Provincie:
Tag(s):