woensdag, 21. februari 2007 - 12:55

We horen er allemaal niet bij!

Nijmegen

Bijna iedereen heeft wel eens het gevoel er niet bij te horen. Bijvoorbeeld: op een feestje kent iedereen elkaar en praat met elkaar, maar jij loopt verloren rond; of je hebt moeite met je werk of je studie, en het lijkt alsof het anderen allemaal makkelijk afgaat; of je wilt graag iets leuks doen met vrienden, maar iedereen heeft het altijd druk; en met wie zijn al die mensen op straat toch alsmaar aan het bellen en SMS-en? Jouw telefoon gaat vaak de hele dag niet!

Mensen die deze ervaringen herkennen kunnen deze vanaf 21 februari delen met lotgenoten op www.wijhorenernietbij.nl, een site die is opgezet door Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Uit sociaal-psychologisch onderzoek blijkt dat mensen van nature een sterke behoefte hebben erbij te horen. Roos Vonk constateert echter dat acceptatie en waardering door anderen voor veel mensen niet vanzelfsprekend is. “Veel mensen voelen zich alleen of hebben het idee dat ze niet goed genoeg zijn. Ze denken dat anderen daar geen last van hebben. Maar die anderen hebben dat net zo goed, alleen iedereen verbergt het en houdt zich groot.�

Hierdoor ontstaat een paradox: bijna iedereen kijkt naar al die anderen en denkt dat zij er wél bij horen, vlot en bijdehand zijn, nooit onzeker zijn, enzovoort. Maar die ‘anderen’ denken en voelen precies hetzelfde. “Niemand hoort erbij. En daardoor hoort dus eigenlijk iedereen er juist weer wel bij�, concludeert de hoogleraar.

Om dit te demonstreren heeft prof. Roos Vonk een website geopend die op 21 februari a.s. officieel van start gaat: www.wijhorenernietbij.nl. De site is een forum voor alle mensen die, om wat voor reden dan ook, weleens het gevoel hebben dat ze niet meedoen.

Roos Vonk en haar mede-webbeheerder Ingrid van der Heijden verwachten dat er veel bezoekers en leden zullen komen, omdat dit gevoel voor zoveel mensen herkenbaar is. “Onze samenleving wordt steeds individualistischer�, vindt Roos Vonk. “Terwijl mensen toch sociale dieren zijn. Vroeger hoorde je bij een bepaalde kerk, omroep, politieke partij, dorpsgemeenschap. Nu staat het individu veel meer centraal. Dat heeft grote voordelen, maar het betekent ook dat de gemeenschapszin wordt aangetast.� En daar worden mensen niet gelukkig van, zo blijkt uit haar eigen onderzoek.

Als de psycholoog gelijk heeft, zal het op de nieuwe website dus druk worden. De site is vooralsnog gratis en reclamevrij. Doel is enkel om te kunnen aantonen dat zoveel mensen zich er niet bij voelen horen. Op de site kunnen mensen met elkaar communiceren en eigen groepen vormen, bijvoorbeeld “Ik kan niet meepraten�, “Ik heb geen valentijnskaart gehad�, “Ik ben laag opgeleid�, “Ik ben niet vlot�, en “Ik sta eenzaam aan de top�. Er is ook een test om te bepalen hoe sterk je behoefte is om erbij te horen. Voor de rest zit de site zo in elkaar dat de gebruikers er al doende zelf vorm en inhoud aan kunnen geven via het forum.

“Terwijl het lijkt alsof je als eenling tegen al die mensen aankijkt die iets met elkaar hebben, zijn we in werkelijkheid allemaal eenlingen�, valt op de site te lezen. “We zijn allemaal bezorgd dat we niet goed genoeg zijn, er niet bij horen. Dat betekent: we horen er allemaal bij! We horen allemaal bij de groep eenlingen die vaak twijfelt, onzeker is, zich alleen voelt, zijn best doet om door anderen gewaardeerd te worden. We vallen helemaal niet buiten de boot; we zitten allemaal in hetzelfde schuitje!�
Provincie:
Tag(s):