dinsdag, 26. februari 2008 - 10:46

Binnen een half uur pijnloos van spataderen af

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft op 21 februari 2008 besloten de nieuwste methode voor de behandeling van spataderen te vergoeden. Met de nieuwe VNUS Closure RF methode kunnen spataderen, middels radiofrequente ablatie, binnen een half uur pijnloos worden behandeld. Bovendien is het langdurig dragen van steunkousen niet langer noodzakelijk, 1 dag is voldoende. De patiënt kan de volgende dag al weer de normale dagelijkse bezigheden doen. De VNUS Closure behandeling vanaf heden en onder de dekking van de Zorgverzekeringswet.

De nieuwe methode, de VNUS Closure(R) Procedure, is een alternatief voor het traditioneel verwijderen van spataderen en is veiliger en minder pijnlijk dan een laserbehandeling. Een speciale behandelkatheter wordt onder plaatselijke verdoving in de te behandelen ader gebracht. Door hoogfrequente radiogolven (RFO) wordt het uiteinde van de katheter licht verhit tot maximaal 105 graden Celcius waardoor de vaatwand krimpt en de ader sluit. De ingreep vindt meestal binnen een half uur plaats en is nauwelijks pijnlijk. Na de behandeling volstaat een drukverband of kous, die de volgende dag weer af kan. Patiënten kunnen kort na de behandeling lopend het ziekenhuis verlaten.

De ervaringen van patiënten zijn zeer positief. De oude behandelmethoden, waaronder het zogenaamde strippen en de laserbehandeling, waren zeer pijnlijk. Patiënten moesten vaak wekenlang steunkousen dragen en pijnstillers gebruiken om de enorme bloeduitstortingen op het gehele been, te kunnen verdragen. "Na de behandeling met de VNUS Closure Procedure, waarbij de ader wordt dichtgesmolten, heb ik geen pijnstiller aangeraakt. Nog tien keer beter dan laser!", aldus een tevreden patiënt.

"Het besluit van CVZ om de methode nu te vergoeden, is natuurlijk fantastisch nieuws voor patiënten. Zij lopen net meer het risico dat ze zelf (deels) moeten betalen voor deze prettige behandeling.
Categorie:
Tag(s):