dinsdag, 20. mei 2008 - 18:02

BSE-geval in Drentse Wapse

Bij de 8-jarige koe Roelie 177 op een bedrijf in Wapse in de provincie Drenthe is Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) geconstateerd. Deze besmetting is het 85e geval in Nederland sinds 1997 en het eerste geval in 2008.

Roelie 177 is geboren op 23 maart 2000 op het bedrijf in Wapse waar zij haar hele leven verbleef. Het rund had volgens de veehouder al enige tijd problemen met lopen. Dit was uiteindelijk ook de reden waarom het rund op 7 mei 2008 is geëuthanaseerd door de bedrijfsdierenarts en naar de destructie is gebracht. Runderen ouder dan 30 maanden worden bij slacht of destructie altijd onderzocht op BSE. Vandaag heeft het CVI te Lelystad doorgegeven dat het hersenweefsel van het betreffende rund positief reageerde in de BSE-test.

Zoals gebruikelijk wordt een onderzoek ingesteld naar het veevoer, met name naar het voer gegeten in de eerste levensmaanden. Alleen risicodieren worden geruimd. Dat zijn dieren die in dezelfde tijd als het besmette rund op hetzelfde bedrijf zijn geboren of hetzelfde voer hebben gegeten en de nakomelingen jonger dan twee jaar. In dit geval zijn er zeven risicodieren getraceerd. Al deze zeven runderen zijn aanwezig op het besmette bedrijf en worden op woensdag 21 mei geruimd.
Provincie:
Tag(s):