donderdag, 26. juni 2008 - 21:00

Eikenprocessierups rukt op in Apeldoorn

Apeldoorn

De Eikenprocessierups manifesteert zich steeds meer in Apeldoorn. Ruim 1.700 rupsennesten zijn de afgelopen maand in opdracht van de gemeente verwijderd.Het bestrijden gaat ook de komende weken door. Dit gebeurt door het opzuigen en het verbranden van de eikenprocessierupsen en de nesten.

De gemeente roept inwoners op om bij het ontdekken van eikenprocessierupsen of hun nestencontact op te nemen met de Buitenlijn, telefoonnummer 0800 – 580 22 22.

De gemeente raadt aan de rupsen niet aan te raken of zelf te bestrijden. De hiervoor bestemde bestrijdingsmiddelen zijn schadelijk voor zowel mens als het milieu. Daarnaast blijven de haren van de rups nog lang in de lucht hangen.

Bewoners of eigenaren die een eik op hun perceel hebben staan kunnen voor het bestrijden van de eikenprocessierups contact opnemen met de gemeente. Het bestrijden van de eikenprocessierups kost 40 euro voor de eerste boom en 20 euro voor ieder andere boom op hetzelfde perceel.

Het zijn vooral de brandharen van de rups die ongemak veroorzaken voor mens en dier. Deze laten bij het vervellen van de rups los en worden door de wind meegenomen. Het vervellingproces van de rups duurt tot en met augustus. De reacties op de brandharen verschillen per persoon. Meestal gaat het over een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en hevige jeuk. Klachten verdwijnen meestal binnen twee weken.

Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting geven. Bij ernstige klachten wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts.

De eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan hun grijsblauwe kleur met lichtgekleurde zijden. Tevens hebben ze een zwartbruine kop en lange, grijzig witte beharing. Deze haren staan op roodachtig oranje wratten. Vooral het gedrag van de eikenprocessierups is kenmerkend.

De rupsen verplaatsen zich ’s nachts als ze op zoek zijn naar voedsel, in lange stroken dicht naast elkaar als in een processie. Overdag trekken ze zich weer terug in hun nesten, waar ze in grote groepen bijeen leven. De nesten zijn te vinden op de stam van een eik of op de dikkere takken. Ze bestaan uit een dicht spinsel van vervellinghuidjes, met (brand)haren en uitwerpselen.

De eikenprocessierups wordt nogal wel eens verward met de spinselmot. Deze kan hele struiken kaalvreten, en kapselt ze in met een wit, zijdeachtig spinsel. Eikenprocessierupsen worden in tegenstelling tot spinselmotten, vrijwel alleen gevonden op eiken.
Provincie:
Tag(s):