vrijdag, 21. november 2008 - 14:42

Gijzeling Almelo op tv

Almelo

Op 16 juni van dit jaar haalde Almelo het wereldnieuws. Een horeca-ondernemer stak zijn restaurant en auto in brand en liep met twee geladen vuurwapens het gemeentehuis binnen. Vijf uur lang gijzelde Ahmet Okci een wethouder en vier ambtenaren, om na tussenkomst van een politieagent de wapens neer te leggen. Na afloop verklaren hij en zijn echtgenote dat ze gek zijn gemaakt door de gemeente Almelo.

Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen? ZEMBLA onderzocht de verhoudingen in Almelo tussen politici en horeca-ondernemers.

De heer en mevrouw Okci huren op 1 mei 2007 een pand aan het Waagplein in de binnenstad van Almelo. Maar vervolgens mag het restaurant van de gemeente niet open, omdat het pand moet wijken voor nieuwbouw. Om een faillissement te voorkomen, gaat het grand café toch open. Daarop probeert de gemeente het te sluiten, maar mag het na tussenkomst van de rechter toch open blijven.

Het restaurant wordt geconfronteerd met een gemeente die zich strikt aan regels houdt, althans zo lijkt het. Of zijn de regels rekbaar en wordt er bij andere horeca-ondernemers anders opgetreden? Zo zijn er horecagelegenheden die jarenlang zonder vergunning open zijn. In ZEMBLA vertellen Hetty en Jeroen, twee inwoners van Almelo, dat zij al jarenlang overlast hebben van een restaurant dat geen horecavergunning heeft. Ze winnen meerdere rechtszaken, maar het restaurant mag gewoon open blijven. Is het een incident of is er structureel iets mis in Almelo?

De ZEMBLA-aflevering ‘Gijzeling in Almelo’ is op zondag 23 november om 22.10 uur te zien bij de VARA/NPS op Nederland 2.
Provincie:
Tag(s):