donderdag, 6. november 2008 - 11:15

Jongeren uit jeugdzorg treden op voor leerlingen basisscholen

Lelystad

Jongeren uit de jeugdzorg hebben woensdagochtend in het Agora theater in Lelystad opgetreden voor groepen 8 van een aantal Flevolandse basisscholen. De optredens hadden allemaal te maken met het thema van de Week van de jeugdzorg die nu plaatsvindt, ‘Thuis in de jeugdzorg’.

Cabaretier en ambassadeur van de Week van de Jeugdzorg, Sara Kroos, zong het speciale jeugdzorglied. Ze vertelde ook wat jeugdzorg is en waarom het zo belangrijk is.

Benjamin die in een behandelgroep woont, deed een jump-act. De broertjes Adam en Ashraf wonen samen in een gezinshuis. Zij zongen het gevoelige nummer ‘Waar ben ik thuis’ uit de musical Tarzan. Door hun liedje werden de kinderen in de zaal tot tranen toe geroerd.

Adam over hun optreden: ‘We zijn allebei gek van musicals. Dit nummer vinden we super. Misschien ook wel omdat het een beetje over ons gaat. Mijn broertje en ik kunnen niet meer thuis wonen. Voordat we hier in dit gezinshuis zijn komen wonen, hebben we al op verschillende plekken gezeten. Dus het gevoel uit het liedje hebben wij ook wel gehad.’
Mariëlle en Harriët zongen een duet uit de musical ‘Sound of music’. Dominique zong een zelf geschreven rap.

In de foyer van het theater was een expositie ingericht met foto’s, tekeningen en gedichten van kinderen uit de jeugdzorg over wat ‘Thuis in de jeugdzorg’ voor hen betekent. De basisschoolleerlingen konden daar hun eigen creaties aan toevoegen.

Doel van de Week is het geven van een reëel beeld van de jeugdzorg. Naast de theatershow met jongeren zijn er in verschillende Flevolandse gemeenten bustours georganiseerd langs Bureaus Jeugdzorg en verschillende jeugdzorginstellingen.

Tijdens de tours konden mensen uit het onderwijs, gezondheidszorg, van de politie en andere belangstellenden een kijkje nemen in de keuken van de jeugdzorg.

Op de speciale website voor kinderen, kidszine, staat informatie over de jeugdzorg. Ook kunnen jongeren er meedoen aan een digitaal spel waarbij ze zelf een poppetje kunnen aankleden en anderen kunnen uitnodigen om met elkaar te dansen.

Landelijk initiatief
De Week van de Jeugdzorg is een landelijk initiatief van het IPO (Interprovinciaal Overleg) en de MOgroep. Het IPO vertegenwoordigt de provincies en de stadsregio’s, de MOgroep is de brancheorganisatie voor o.a. jeugdzorg en vertegenwoordigt de Bureaus Jeugdzorg en de zorgaanbieders. Kijk voor meer informatie op www.weekvandejeugdzorg.nl.
Provincie:
Tag(s):