vrijdag, 7. november 2008 - 15:31

Nederland vijftiende op UEFA-ranking na slechte ronde

(Elfvoetbal) De midweekse Europese speelronde was voor de Nederlandse ploegen geen succes. PSV, Feyenoord, sc Heerenveen en FC Twente verloren allen hun duel. Alleen Ajax won nipt, met 1-0 van Zilina. NEC kwam niet in actie.

Door de vier nederlagen bevindt Nederland zich nu op de vijftiende plaats van de UEFA Ranking. In het 5-jaar klassement staat Nederland momenteel achtste. Op basis van die stand worden de Europese tickets per land verdeeld. Roemenië staat zevende en is dit seizoen mogelijk nog in te halen met slechts twee resterende deelnemers.

Van de achtervolgers is eigenlijk geen gevaar te duchten, al kunnen Portugal en Oekraine met bovenmatige prestaties Nederland nog van plek acht verdringen. Mocht dat gebeuren, dan levert Nederland over twee jaar twee UEFA Cup-plaatsen in. Maar die kans lijkt dus gering.

Toch ziet het er niet erg rooskleurig uit voor de Nederlandse clubs. In de ranglijst die volgend jaar begint, vervallen de 12 punten van Nederland uit het seizoen 2004/'05. Nederland is in die tabel in zwaar gevecht gewikkeld om de plaatsen 8 t/m 14, momenteel staan we tiende. Een daling is niet te voorkomen, omdat andere landen aandringen.

De UEFA Cup is bezig aan zijn laatste jaargang. De naam van het tweede Europese clubtoernooi heet met ingang van komend seizoen UEFA Europa League. Daarin beginnen 48 ploegen, eerlijk verdeeld over 12 poules.
Categorie:
Tag(s):