vrijdag, 18. januari 2008 - 9:09

Nieuwe meetmethode vaatvernauwing

Amsterdam

Gelijktijdige meting van druk en bloedstroomsnelheid bij een vaatvernauwing leidt tot preciezere bepaling van de mate waarin de toevoer van bloed naar het hart belemmerd wordt. Hierdoor kan ook nauwkeuriger bepaald worden welke behandeling de patiënt nodig heeft. Dit onderzocht Koen Marques cardioloog in VU medisch centrum die op vrijdag 18 januari promoveert.

Bij vaatvernauwing van de kransslagaders is het belangrijk om te bepalen welke vernauwingen precies tot ‘zuurstoftekort’ kunnen leiden. Niet alle vernauwingen veroorzaken zuurstoftekort en hoeven via een operatie of dotteren te worden behandeld. Wanneer er geen zuurstoftekort is, zijn er ook andere behandelingen bijvoorbeeld met medicijnen mogelijk.

Combineren twee meetmethodes
De gebruikelijke methoden om zuurstoftekort door vaatvernauwing te meten was óf door het meten van de stroomsnelheid óf door alleen het meten van de druk. Marques heeft deze twee methodes gecombineerd.

Hieruit bleek dat de gecombineerde methode nog nauwkeuriger aangeeft welke vernauwing leidt tot zuurstoftekort. Dit is een belangrijke aanwinst voor de behandeling van patiënten met afwijkingen in de kransslagaders.

De methode werd eerder al bij dieren gebruikt, maar is door technische beperkingen nooit verder ontwikkeld voor mensen. Nu blijkt dus dat de combinatie van de twee methodes leidt tot nog nauwkeurigere metingen.

Om de methode beter algemeen bruikbaar te maken is het nog nodig om software te ontwikkelen, waarmee sneller uitgerekend kan worden op welk punten in de vaten het zuurstoftekort het ernstigst is.
Categorie:
Tag(s):