dinsdag, 15. juli 2008 - 12:05

Politie Zeeland geeft ernstige waarschuwing af voor graven in de duinen

Zeeland

Een zelf gegraven gang in de duinen nabij Groede werd een 12-jarige jongen uit het Duitse Krefeld fataal. De jongen was met de ouders van een vriend meegekomen op vakantie aan zee.

Gisterenmiddag was hij met zijn vriendje van 11 jaar een gang aan het graven in een hoger gelegen duinpan. Toen de horizontale tunnel enige meters diep was, stortte de bovenzijde van de tunnel in op het zich in de tunnel bevindende jongetje.

Al snel werd alarm geslagen en kwam een reddingsactie op gang. Het jongetje kon kort daarop uit de tunnel worden getrokken. Hij was op dat moment al niet mee bij bewustzijn. Omstanders zijn - in afwachting van de gealarmeerde hulpdiensten - direct begonnen met reanimatie. De jongen is daarop in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Brugge waar hij vanmorgen is overleden.

De politie in West Zeeuws-Vlaanderen werd nu voor de derde maal in dit prille vakantieseizoen geconfronteerd met een onder het zand bedolven kind. Enige maanden terug werd aan het strand in Breskens het instorten van een zelfgegraven kuil een acht jarig Duits jongetje fataal. Hij overleed ter plaatse. Enige weken geleden stortte een zelfgegraven tunnel in de duinen van Breskens in. Het kind werd gered en is onlangs weer gezond en wel thuis.

Zeker voor buitenlandse kinderen zijn de duinen een waar lustoord en een grote zandbak. Men houdt er echter geen rekening mee dat het zeezand (duinzand) een heel andere structuur heeft dan rivierzand en dus veel verraderlijker is dan ander zand of klei. Er kan in duinzand absoluut niet gegraven worden of mooie figuren worden gemaakt. Dit komt door de afwijkende structuur van de zandkorrel. Het duinzand heeft een ronde korrel en is dus ongeschikt om er iets moois mee te doen. Dit zand houdt geen vocht vast in tegenstelling met de vierkante korrel van het rivierzand, dat gewonnen wordt in bv. Limburg en in de Ardennen.
Dit laatstgenoemde rivierzand wordt gebruikt voor de bouw van zandkastelen en sculpturen.

De politie wil graag nogmaals WAARSCHUWEN en het gevaar benadrukken van dit onschuldige spel van kinderen.

Zij vraagt meer sociale controles van ouders en /of verzorgers bij het spel van kinderen aan het strand of in de duinen.
Provincie:
Tag(s):