donderdag, 28. augustus 2008 - 11:24

Redders drenkeling gehuldigd door Burgemeester Brok

Sneek

Donderdagmorgen werden op het Waltaplein van het stadhuis in Sneek vier mannen in het zonnetje gezet. De mannen hebben vorig jaar de toen 69-jarige Gerrit Kuperus gered van de dood. Burgemeester drs. A.A.M. Brok deelde de onderscheidingen uit aan de redders.

De aankomst van de huldiging begon om 9.00 met drie zoenen van de heer Kuperus, even daarna kwam de burgemeester binnen die kort daarna een toespraak hield. ‘Normaal komt er alleen zo’n huldiging met koninginnedag, maar hiervoor hebben we toch een uitzondering gemaakt’ aldus Burgemeester Brok. Kort na de toespraak werden de vier redders: Pieter Alex van der Wal uit Gorredijk, Marcel Robbert Rooth uit Sneek, Hidde Lemmens uit Achlum en Olaf Kistenmaker uit Sneek gehuldigd met een zilveren medaille en een bosje bloemen. Na de huldiging mocht iedereen nog nagenieten met een hapje en een drankje.

Het ongeluk gebeurde op 3 december 2007. De heer Kuperus raakt met zijn auto van de weg. Via de berm belandt hij met z’n auto ondersteboven in het water van de sloot naast de weg. Gelukkig zijn er vier mannen in de buurt die snel en doortastend handelen. Ze springen meteen het water in, draaien de auto met hun eigen kracht op z’n zijkant en trekken de heer Kuperus door het zijraam uit de auto. Ze leggen de heer Kuperus die zwaar onderkoeld is op de zijkant van de auto en beginnen met de reanimatie, terwijl ze zelf nog in het water staan. Inmiddels heeft een getuige de politie gebeld. Als twee dienstdoende politiemensen arriveren, stappen ook zij zonder nadenken het water en wordt de heer Kuperus op het droge gebracht. Daar wordt verder eerste hulp verleend, in afwachting van een ambulance die de heer Kuperus naar het Antonius Ziekenhuis in Sneek brengt.
Provincie:
Tag(s):