donderdag, 14. augustus 2008 - 10:15

Reuzenijskap maakte ijstijden langer en strenger

De Bilt

De atmosfeer op aarde is de afgelopen drie miljoen jaar geleidelijk met tien graden afgekoeld waardoor er ijstijden konden ontstaan. Ongeveer een miljoen jaar geleden werden de ijstijden zelfs flink strenger en langer doordat de twee Noord-Amerikaanse ijskappen samenvloeiden tot één grote. Hierdoor koelde het klimaat op aarde nog meer af.

Tot deze bevindingen zijn wetenschappers van KNMI en Universiteit Utrecht gekomen na het vaststellen en bestuderen van klimaatdata die drie miljoen jaar terug in de tijd gaan. Het is voor het eerst dat er voldoende lange en aaneengesloten datareeksen van atmosferische temperatuur, landijsbedekking en zeeniveau beschikbaar is. Door gebrek aan geschikte klimaatdata, is er over de ijstijden – zoals het ontstaan - nog veel onbekend.

Dit onderzoek geeft aan dat het klimaat op aarde enorme variaties heeft getoond en dat er door ogenschijnlijk kleine factoren plotselinge veranderingen kunnen optreden. Door het onderzoeken van deze processen op een lange tijdschaal krijgt de wetenschap beter inzicht in de mechanismen achter temperatuur- en zeeniveauveranderingen en daardoor in het klimaatsysteem.
Provincie:
Tag(s):