maandag, 18. augustus 2008 - 11:47

Terug naar de Steentijd!

Almere

Op stadslandgoed De Kemphaan in Almere vindt op zondag 24 augustus de jaarlijkse Almeerse Archeologiedag plaats. Doe mee en beleef de Steentijd en de Zuiderzeetijd. De toegang is gratis.

De Archeologiedag is een gezellige familiedag, waarop Almeerders een hoop kunnen opsteken over het verleden van Almere. Voor volwassenen zijn er interessante lezingen. Voor kinderen en jongeren is er veel te doen.

Dit jaar staat de Archeologiedag in het teken van rituelen. Twee rituelen staan extra in de schijnwerpers: de ontgroening van een matroos in de Zuiderzeetijd en het Steentijdfeest om de goden gunstig te stemmen voor de jacht.

Steentijdfeest
Bij onderzoek in de jaren ’90, voorafgaand aan de aanleg van de A27, vonden archeologen drie eikenhouten palen. Vlakbij lagen drie schedels van oerossen met horens; dat alles van zo’n 6.800 jaar geleden.

Werden met deze ‘totempalen’ de goden gunstig gestemd, bijvoorbeeld voor de jacht? Archeologen vinden dat geen gekke gedachte. Op de Archeologiedag wordt zo’n jachtfeest voorbereid en gevierd samen met de bezoekers.

Ontgroening
Een scheepsjongen of -meisje op de Zuiderzee moest tegen een stootje kunnen. Kinderen kunnen zich als ‘volwaardige matroos’ bewijzen door stoere uitdagingen aan te gaan. Reken op levendige scheepstaferelen!

Archeologische markt
Oók op de Archeologiedag: archeologen vertellen over hun vak en geven demonstraties, zoals grondboringen. Er is een spannend voorproefje van de Almeerse Archeologietentoonstelling Rituelen, die vanaf 6 november te zien is in de Kunstlinie. En er is een uitgebreide archeologische informatiemarkt.

Waar, wanneer?
De Archeologiedag vindt plaats op stadslandgoed De Kemphaan, op zondag 24 augustus van 12.00 tot 16.00 uur.
Kijk voor mee informatie over het programma op www.almere.nl/archeologie

Let op! Speciaal voor de Archeologiedag rijdt bus 8 naar stadslandgoed de Kemphaan. De eerste bus vertrekt vanaf Almere Centrum/Station NS om 12.01 uur, vervolgens elk half uur.
De Archeologiedag wordt ontwikkeld door de gemeente Almere.
Provincie:
Tag(s):