zaterdag, 2. februari 2008 - 17:14

Vernielingen begraafplaats gepleegd door minderjarigen

De politie heeft acht minderjarige verdachten aangehouden op verdenking van de vernielingen op de begraafplaats in Veenoord/Nieuw Amsterdam. De verdachten zijn aangehouden in december en januari en worden verdacht van het vernielen van grafstenen en diverse beeldjes en vazen. De vernielingen werden gepleegd in 2006 en 2007.

Chef basiseenheid Jan Tienstra over het verloop van het onderzoek: �Vorig jaar hebben wij volop aandacht besteed aan de vernielingen op de begraafplaats aan de Nieuweweg in Veenoord/Nieuw Amsterdam. Op diverse manieren hebben we geprobeerd om meer informatie van de bevolking te verkrijgen, maar dat verliep moeizaam. We hadden wel een idee over de verdachten, maar konden dit niet hard maken. En de politie kan niet zomaar mensen aanhouden. Wij moeten de strafbare feiten kunnen bewijzen. Feiten en omstandigheden moeten kloppen.

Bij ons was bekend dat de bevolking beschikte over informatie, maar zij wilden dit niet officieel laten vastleggen bij de politie. Dit bemoeilijkte het politieonderzoek, sterker nog, het onderzoek stagneerde. Op een bepaald moment heb ik besloten het onderzoek stop te zetten. Pas als we nieuwe informatie zouden krijgen, zouden we de zaak weer oppakken. En dat gebeurde aan het einde van 2007.

Op basis van de nieuwe informatie die we hadden, zijn opnieuw getuigen gehoord in deze zaak. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de aanhoudingen van de acht minderjarige verdachten uit Veenoord en Nieuw Amsterdam. Na verhoor zijn de meeste verdachten kort na hun aanhouding weer heengezonden. Allen hebben een bekennende verklaring afgelegd. In totaal hebben vijf mensen aangifte gedaan. De verdachten hebben ook vernielingen bekend waar geen aangifte van is gedaan door gedupeerden.

Wij zijn natuurlijk blij dat de zaak is opgelost. Los van de materiële schade die is ontstaan, doet dit veel met de emoties van de betrokken. Nu kunnen de daders ter verantwoording worden geroepen en zijn onze inspanningen niet tevergeefs geweest."
Provincie:
Tag(s):