maandag, 11. augustus 2008 - 15:35

Zilver voor eerste luitenant Deborah Gravenstijn

Judoka en eerste luitenant Deborah Gravenstijn heeft op het Olympisch judotoernooi een zilveren medaille behaald. Alleen de Italiaanse Giulia Quintavalle was te sterk voor de luchtmachtofficier.

Op dag drie van de Olympische Spelen behaalt ze hiermee de derde medaille voor Nederland en is zij de eerste Defensie Topsporter die een medaille haalt op de spelen van Beijing. Dit heeft het ministerie van Defensie maandagmiddag bekendgemaakt.

Deborah Gravenstijn zei over haar wedstrijd: “De laatste jaren heb ik moeten leren om tactisch te judoën, en een koka is genoeg. Daar hebben we ons op geconcentreerd en dat is mijn winst.�

Staatssecretaris Jack de Vries die de wedstrijd van Deborah Gravenstijn heeft gevolgd, zei over haar prestatie: “Het is zilveren medaille, maar met een gouden rand na alles wat ze heeft meegemaakt.�

‘Bye’
Voor de eerste ronde ontving Deborah Gravenstijn een ‘bye’, een vrijstelling waarmee ze zonder te spelen doorging naar de volgende ronde. In de tweede ronde won de 33-jarige luchtmachtofficier van de Braziliaanse Ketleyn Quadros met een koka.

Vervolgens versloeg ze in de kwartfinales de Olympisch kampioene van 2000 (Sydney), Isabel Fernandéz uit Spanje en in de halve finale Yan Xu uit China. De finale was tegen de Italiaanse Giulia Quintavalle.

Deborah kwalificeerde zich begin april tijdens het EK judo in Lissabon op de valreep nadat ze onder meer van een dubbele nekhernia en knieblessure moest herstellen. Ze wilde nog een keer kunnen vlammen op de Olympische Spelen in Beijing en dat is haar nu zeker gelukt.

Deborah was de eerste van drie judoka’s van de Defensie Topsport Selectie die deze week de tatami heeft betreden. Morgen volgt kapitein Guillaume Elmont (-81 kg) en woensdag kapitein Mark Huizinga (-90 kg) van de in totaal zeven Defensie Topsporters die op de Olympische Spelen in actie komen.

De Defensie Topsport Selectie bestaat totaal uit achttien sporters die hun topsport combineren met een maatschappelijke carrière bij Defensie.
Categorie:
Tag(s):