dinsdag, 11. augustus 2009 - 20:13

6,6 miljoen euro voor nieuwe kunststof voor vliegtuigen

Den Haag

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken (EZ) heeft via het NIVR een bedrag van 6,6 miljoen euro ter beschikking gesteld voor het onderzoeksprogramma TAPAS.

Dit programma onderzoekt grootschalige toepassing van een nieuwe generatie thermoplastisch composieten in de vliegtuigbouw. Dit heeft het ministerie van EZ dinsdag 11 augustus bekendgemaakt.

Thermoplastische composieten zijn materialen met vezelversterkte kunststoffen. Ze kunnen sneller geproduceerd worden dan bestaande materialen, hebben betere mechanische eigenschappen en een geringe schadegevoeligheid. Voor de luchtvaartindustrie hebben ze bovendien als voordeel dat ze lichter zijn. Dat kan leiden tot een aanzienlijke besparing in de kosten en ook in de belasting van het milieu.

Demonstratiemodel
Het programma TAPAS wordt door het Nederlandse luchtvaartcluster gezamenlijk met Airbus uitgevoerd. De totale kosten van het programma bedragen 13,2 miljoen euro. Het programma TAPAS moet aantonen dat binnen een aantal jaren thermoplastische composieten kosteneffectief kunnen worden toegepast in hoogbelaste vliegtuigdelen. Daartoe zullen een groot aantal Nederlandse bedrijven samen met Airbus een demonstratiemodel van een rompdeel van thermoplastisch composiet ontwikkelen.

Kennisinstellingen
Een tweede onderdeel van het programma betreft de ontwikkeling van een torsiebox van thermoplastisch composiet. Van de samenwerking gaat een belangrijke impuls uit voor het Nederlandse luchtvaartcluster. Het biedt internationaal veel marktpotentieel voor een groot aantal Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen.
Categorie:
Tag(s):