dinsdag, 26. mei 2009 - 14:21

Acht maanden cel geëist voor stuntongeval Utrecht

Utrecht

De officier van justitie te Utrecht heeft dinsdag acht maanden celstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid van drie jaar geëist tegen een 18-jarige man die ervan verdacht wordt roekeloos te hebben gereden zodat door zijn schuld een 19-jarige motorrijder is komen te overlijden op 10 september 2008 aan de Wittevrouwensingel.

Die dag werden er op deze locatie opnamen gemaakt voor een videoclip waarbij gestunt zou worden met scooters en motoren.

De rapper had hiervoor een aantal mensen uitgenodigd; de verdachte hoorde daar niet bij. Na afloop van de opnamen vond het ongeval plaats. Op de zitting kon niet worden vastgesteld of een van de twee bestuurders door rood had gereden of wat precies de snelheid van de voertuigen was. Wel achtte de officier van justitie bewezen dat de auto over de Wittevrouwensingel aan kwam rijden.

De verdachte en zijn inzittenden die op de zitting als getuigen werden gehoord, verklaarden dat zij uit de richting van de Blauwkapelseweg/Kleine Singel kwamen aanrijden, maar de vele getuigenverklaringen en het technisch onderzoek weerleggen dit.

Ook op basis van het tactisch en technisch onderzoek komt het beeld naar voren dat de auto met een hoge snelheid de bocht nam, op de verkeerde weghelft kwam, waarna de bestuurder de handrem aantrok, de controle over de auto verloor, waardoor de auto ging draaien en de motorrijder raakte. Deze kwam snel hierna te overlijden aan zijn verwondingen.

De officier sprak in algemene zin de hoop uit dat iedereen die bij dit incident betrokken was, inziet dat dit verkeersgedrag volstrekt onacceptabel is. Gelet op de ernst van het feit en alle omstandigheden kwam hij tot zijn eis van acht maanden gevangenisstraf en een OBM van drie jaar.

Eerder werd ook een tweede man aangemerkt als verdachte. Uit het dossier kwam naar voren dat hij de auto niet bestuurde en evenmin had aangezet tot gevaarlijk verkeersgedrag. Deze man kon zodoende geen strafbaar gedrag worden verweten en de zaak tegen hem is begin februari geseponeerd. De uitspraak is over twee weken.
Provincie:
Tag(s):