donderdag, 7. mei 2009 - 10:50

'Almeerders met beroerte gaan te laat naar ziekenhuis'

Almere

De verpleegafdeling Neurologie van het Flevoziekenhuis heeft onderzocht hoe snel mensen met verschijnselen van een beroerte naar een dokter of het ziekenhuis gaan. Over het algemeen niet snel genoeg, blijkt uit het onderzoek.

‘En dat is jammer omdat het bij een beroerte belangrijk is de behandeling snel te starten. Op die manier wordt onnodig functieverlies van de hersenen voorkomen’, meldt het Flevoziekenhuis.

Gedurende twee maanden interviewde het Flevoziekenhuis alle patiënten met een beroerte. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die verschijnselen van een beroerte (CVA) hebben deze niet herkennen of de ernst ervan niet inzien.

Petra Lankhuijzen, senior neruologieveprleegkundige: “Mensen voelen wel dat er iets aan de hand is, maar denken ‘ik slaap er nog een nachtje over’ en hopen dat het wel over gaat. Terwijl het juist bij een beroerte belangrijk is meteen in te grijpen.�

Lankhuijzen benadrukt dat bij verschijnselen van een beroerte, een scheefhangende mond, een verlamd been of arm, en bij moeilijk praten, het belangrijk is meteen 112 of een huisarts te bellen.

Lankhuijzen: “In het Flevoziekenhuis kunnen we binnen een uur de behandeling starten. We hebben dan een ct-scan gemaakt, bloedonderzoek en een vitale functieonderzoek gedaan. Ik zie regelmatig mensen waar we veel hersenschade hadden kunnen voorkomen als ze eerder naar het ziekenhuis waren gekomen.�

Europese dag van de beroerte
12 mei is de ‘Europese dag van de beroerte’. Doelstelling van deze dag is het voorkomen en herkennen van een beroerte om levens te redden. Op deze dag staat van 12.00 tot 14.00 uur in de hal van het Flevoziekenhuis een stand waar informatie kan worden gekregen over risicofactoren en een meting kan worden gedaan.

In Nederland krijgen per jaar 41.000 mensen een beroerte. Een beroerte, of CVA, is een herseninfarct of hersenbloeding. Een CVA is één van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit en is doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen Naar schatting leven in Nederland 500.000 mensen met de gevolgen van een CVA.
Provincie:
Tag(s):