zaterdag, 15. augustus 2009 - 21:58

AZ laat pover RKC kansloos: 6-0

(Elfvoetbal) AZ heeft zaterdagavond gedaan wat het moest doen: winnen in Waalwijk van RKC. De ploeg van trainer Ronald Koeman hoefde zich niet bovenmatig in te spannen om met een ruime 6-0 zege huiswaarts te keren.

RKC begon gehavend aan het duel, zonder de geschorste aanvoerder Wouter Gudde, middenvelder Anthony Obodai en smaakmaker Benjamin De Ceulaer. Trainer Ruud Brood had bedacht om bijtertje Hans Mulder op goalgetter Mounir El Hamdaoui te posteren, maar van dat plan kwam weinig terecht. Al na vijftien minuten was Mulder de spits kwijt en zag hem met een simpele schuiver onder Jurgen Wevers de 1-0 aantekenen.

Het was één van de spaarzame momenten dat de Alkmaarders in het eerste bedrijf een knappe aanval opzetten. De regerend landskampioen speelde laks en behoudend. Het leek alsof de manschappen van Koeman geen zin hadden zich moe te maken. RKC kon echter niet profiteren van de instelling van AZ. De Brabanders hadden wél twee mooie kansen voor rust. Een vrije trap van debutant Shkodran Metaj scheerde de lat boven een kansloze Sergio Romero en Charlison Benschop knalde hard en kort in het zijnet.

Juist op het moment dat het publiek even na rust dreigde in te slapen, kregen de Waalwijkers dé mogelijkheid om de stand gelijk te trekken. Derk Boerrigter gaf een afgemeten voorzet op Fred Benson, maar de spits kopte vrij voor doel vlak voorlangs. En waar RKC het liet liggen, besliste AZ drie minuten later de wedstrijd. Uitblinker Moussa Dembele kreeg de bal na een afgeslagen inzet van El Hamdaoui panklaar voor zijn voeten in de zestien. De Belg dacht niet na en schoot hard in de bovenhoek: 2-0.

Het bleek de nekslag voor het arme RKC, dat daarna helemaal niets meer in te brengen had. AZ kreeg ruimte, omdat de thuisploeg het liet lopen, en maakte daar dankbaar gebruik van om de score flink uit te breiden. El Hamdoui zag zijn inzet na 67 minuten via het been van Hans Mulder achter Wevers belandden: 3-0. Daarna was het de beurt aan Maarten Martens. De aanvallende middenvelder tikte een schot van invaller Jeremain Lens over de lijn in een leeg doel en schoof vier minuten later ook de vijfde Alkmaarse goal binnen. Lens zelf lobte AZ naar een zesklapper.
Categorie:
Tag(s):