vrijdag, 19. juni 2009 - 11:53

Bont voor Dieren: 'Wel teleurgesteld in ChristenUnie'

Amsterdam

Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren was gisteren – net als veel andere dierenvrienden - aanwezig bij het debat in de Tweede Kamer over het wetsvoorstel van SP en PvdA voor een verbod op het fokken van nertsen.

Hoewel het al vaststaat dat een meerderheid van de Tweede Kamer (SP, PvdA, PVV, GroenLinks, D66 en PvdD) voor het wetsvoorstel zal stemmen – een historische mijlpaal! -, was het debat toch belangrijk vanwege een aantal discussiepunten die met name tijdens de behandeling in de Eerste Kamer een rol kunnen gaan spelen, zoals de compensatieregeling voor de nertsenfokkers.

Hoewel de blijdschap over de meerderheid voor een nertsenfokverbod overheerst, is Bont voor Dieren wel teleurgesteld in de inbreng van de ChristenUnie tijdens het debat.

Deze partij heeft zich altijd uitgesproken voor een einde aan deze zeer dieronvriendelijke sector, maar gaf aan de afbouwtermijn van tien jaar voor de sector onvoldoende compensatie te vinden en daarom diende landbouwwoordvoerder Ernst Cramer van die partij vlak voor het debat een amendement in waarin hij pleit voor inkrimping van het aantal nertsenfokkerijen in plaats van voor een verbod op deze sector.

Directeur Claudia Linssen van Bont voor Dieren: ‘Het amendement van de ChristenUnie staat in feite haaks op een verbod. Zoals Ernst Cramer zelf tijdens het debat al aangaf is het in principe mogelijk dat er een grote nertsenfokkerij overblijft met wel 700.000 moederdieren!

Dat zou betekenen dat er nog steeds bijna 4 miljoen nertsen per jaar vergast en gevild mogen worden. Dat kan toch niet een serieuze optie zijn voor een partij die altijd gezegd heeft áf te willen van de nertsenfokkerijen!’

Naar verwachting stemt de Tweede Kamer over twee weken in met het wetsvoorstel van SP en PvdA voor een verbod, maar zal het amendement van de ChristenUnie geen meerderheid vinden.

Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren zet zich al sinds haar oprichting in de jaren tachtig in voor een verbod op de bontfokkerijen in Nederland.

Eerder bereikte de organisatie al middels haar politieke lobby en campagne dat er een verbod op het fokken en doden van chinchilla’s en vossen voor bont werd ingesteld.

Nederland is – met bijna 5 miljoen vergaste nertsen per jaar - de derde producent van nertsenbont ter wereld. Alleen in Denemarken en China worden nog meer nertsen gedood.
Provincie:
Tag(s):