woensdag, 14. oktober 2009 - 20:50

Delfzijl gaat strijd aan tegen georganiseerde misdaad

Delfzijl

Delfzijl zet nieuwe stap in de strijd tegen georganiseerde misdaad door in te stemmen met de deelname aan het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum Noord Nederland (RIEC Noord). Dit maakte de gemeente woensdag bekend.

In Nederland komen elf van deze centra, die samen een landelijke dekking hebben. Doel is de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Enerzijds door het ondersteunen van gemeentes op het bestuurlijk vlak. Anderzijds door het verbeteren van de samenwerking en de uitwisseling van informatie tussen gemeenten, de politieregio’s Friesland, Groningen en Drenthe, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, FIOD-ECD (Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst – Economische controledienst), SIOD (Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) en het RCF (Regionale Coördinatiepunten Fraudebestrijding).

Doordat het RIEC Noord de samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de verschillende instanties verbeterd, is de overheid beter geïnformeerd. Daardoor kan de overheid beter optreden tegen georganiseerde misdaad. Naast het vervolgen van individuele criminelen en het ontmantelen van criminele samenwerkingsverbanden, grijpt de overheid ook bestuursrechterlijk interventies en fiscale handhaving aan om georganiseerde misdaad te identificeren en aan te pakken. Hierdoor voorkomt de overheid dat criminelen en hun organisaties onbewust gefaciliteerd worden door de overheid en investeren in de reguliere economie. Bijvoorbeeld op het gebied van mensenhandel, hennepteelt, vastgoedfraude en milieucriminaliteit.
Provincie:
Tag(s):