maandag, 8. juni 2009 - 10:10

Economische teruggang treft industrie hard

Den Haag

In Europa heeft vooral de industrie het zwaar te verduren door de economische teruggang. De Nederlandse industrie doet het echter minder slecht dan gemiddeld.

Nederland heeft in vergelijking met andere Europese landen weinig industrie. Nederlandse industrie krimpt minder dan gemiddeld. Dat blijkt uit maandag verschenen cijfers van het CBS.

In het eerste kwartaal van 2009 is de economie van de EU-27 met 4,4 procent gekrompen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vooral de industrie kreeg harde klappen. De productie was ruim 17 procent lager dan een jaar eerder. De Nederlandse industrie kromp in het eerste kwartaal van 2009 met 14 procent. In Duitsland bedroeg de daling ongeveer 22 procent.

Aantal nieuwe orders daalt sterk

Het aantal nieuwe industriële orders in Europa, een indicatie voor de toekomstige productie, loopt sinds oktober 2008 sterk terug. In maart was het aantal nieuwe orders in de Europese Unie 25,5 procent lager dan een jaar eerder. De terugloop was het sterkst in Slovenië. In ons land waren er ruim 26 procent minder nieuwe orders dan een jaar eerder.

Nederland heeft relatief weinig industrie

De meeste Oost-Europese landen hebben relatief veel industrie. Tsjechië springt er met een aandeel van meer dan een kwart van het bruto binnenlands product (bbp) bovenuit. Van de oudere lidstaten zijn Duitsland en Finland het meest industrieel van aard. Nederland behoort met een aandeel van 14 procent tot de landen met relatief weinig industrie.
Categorie:
Tag(s):