donderdag, 4. juni 2009 - 12:40

Een op de vijf scholieren stemt PVV

Amsterdam

Als het aan de middelbare scholieren ligt, komt de Partij voor de Vrijheid vandaag met vijf zetels in het Europees Parlement. De partij van Geert Wilders krijgt 19,2% van de stemmen. Bijna net zo populair als de PVV is de Partij van de Arbeid met 18,6%, maar met een verlies van ruim 7% ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2004.

De VVD en het CDA volgen resp. op de derde en vierde plaats. Het minst populair bij de scholieren zijn de Partij voor Europese Politiek en Libertas, beide partijen kregen 0,4% van de stemmen.

Dit zijn de voornaamste conclusies van de uitslag van de Scholierenverkiezingen zoals die woensdagmiddag in Den Haag bekend is gemaakt. Dit gebeurde in het bijzijn van lijsttrekkers en andere kandidaten.

Ten opzichte van de Scholierenverkiezingen van 2004 hebben van de bestaande partijen D66 en de Partij voor de Dieren lichte winst geboekt. Verliezers ten opzichte van 2004 zijn naast de PvdA ook de VVD, de SP, ChristenUnie/SGP en GroenLinks. Het CDA is gelijk gebleven.

Traditiegetrouw organiseert het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) de Scholierenverkiezingen altijd vlak voor de echte verkiezingen. Van de 40.000 aangemelde scholieren, verspreid over ruim 140 scholen, brachten er uiteindelijk 14.933 een stem uit. De deelnemende scholen stemden zowel gisteren als vandaag met de computer via een speciale inlogcode.
Categorie:
Tag(s):