vrijdag, 10. juli 2009 - 17:55

Feestelijke aftrap restauratie Strandbadpaviljoen

Winterswijk

Wethouder Van Nijkerken verwijderde vrijdagmiddag de eerste dakpan van het Strandbadpaviljoen aan de Badweg. Hij gaf daarmee onder toeziend oog van vele aanwezigen de officiële aftrap van de casco-restauratie.

De gemeente ziet de start van de restauratie als een geweldige mijlpaal in het project. Naast deze restauratie volgen dit jaar ook de aanbestedingen van de steigers en de buitenruimte. De planning is dat rond mei 2010 het Strandbad weer geopend wordt voor publiek.

De afgelopen weken is Bouwbedrijf Hoffman al met de voorbereidende werkzaamheden gestart op het terrein. Het karakteristieke paviljoen en de badmeesterpost van het Strandbad worden gerestaureerd. Het paviljoen bestaat uit een hoofdgebouw en twee aangebouwde vleugels met kleedruimten. De badmeesterpost bestaat uit een gemetselde borstwering met puien en een houten dak. Het restauratiewerk omvat voornamelijk het restaureren van de houten gevels, de daken en de kleedhokjes en restauratietimmerwerk en restauratieschilderwerk.

De gemeente werkt al geruime tijd samen met leden van Stichting Behoud Strandbad (SBS) om het Strandbad weer te kunnen heropenen. Op de website van SBS www.strandbad.nl is meer informatie te vinden en kan de restauratie ook online worden gevolgd.

Het Strandbad deelproject van BOS-projectIn het schitterende beekdecor, vanaf het Buskersbos tot de Bekendelle, worden meerdere cultuurhistorische parels hersteld en versterkt onder het overkoepelende project genaamd BOS-project. Het project vertelt over de oude en nieuwe bedrijvigheid van deze streek en biedt een bijzondere belevenis voor jong en oud.

De partners willen de monumenten behouden en voor meer mensen toegankelijk maken. Het BOS-project is een samenhangend geheel van deelprojecten van verschillende partijen en heeft een doorlooptijd tot tenminste 2013. Een van de deelprojecten is het Strandbad.Meer informatie is te vinden op www.winterswijk.nl (projecten/BOS-project). De partners hebben ook een brochure uitgebracht met meer informatie over de deelprojecten. En er verschijnt regelmatig een nieuwsbrief. De brochure en de nieuwsbrief zijn gratis af te halen bij het gemeentekantoor of in de bibliotheek.

Het Strandbad is in 1932 en 1933 (crisistijd) gebouwd als werkverschaffingsproject. Met vele mensenhanden is het natuurbad destijds uitgegraven. Het opmerkelijke paviljoen is gebouwd met straatklinkers die aanvankelijk bestemd waren voor verharding van een weg. Het eigen personeel heeft in 1948 een verdieping op het paviljoen gebouwd en in 1953 werd het landelijke karakter verder geaccentueerd door een uitbreiding van het paviljoen. Door het geringe doorzicht van het water werd dit unieke buitenbad in 2001 helaas gesloten en kwam hiermee een einde aan heel veel jaren zwemplezier. Inmiddels heeft het gehele complex de status van Rijksmonument.
Provincie:
Tag(s):