zaterdag, 18. april 2009 - 23:43

Feyenoord via Twente naar linkerrijtje

(Elfvoetbal) Feyenoord is terug in het linkerrijtje. De Rotterdammers boekten zaterdagavond een 1-0 zege op FC Twente, voor wie de tweede plaats nu in gevaar komt. Roy Makaay bekroonde zich tot matchwinner, door vanuit een strafschop de enige treffer van de wedstrijd te maken. De club uit Enschede beëindigde het duel met negen man, nadat zowel Douglas als Cheick Tioté tegen een tweede gele kaart opliepen.

De Rotterdammers konden tegen Twente weer beschikken over Jon Dahl Tomasson. De Deense aanvaller is hersteld van een hamstringblessure, waardoor Luigi Bruins genoegen moest nemen met een plaats op de reservebank. FC Twente kon een beroep doen op Blaise Nkufo en Sander Boschker. De aanvaller en doelman ontbraken de laatste wedstrijden nog vanwege een blessure, maar waren fit genoeg om in De Kuip aan de aftrap te beginnen.

FC Twente was in de eerste helft de bovenliggende partij. Feyenoord, dat zich massaal terugtrok op eigen helft, had in de eigen Kuip bitter weinig in te brengen. Vooral Eljero Elia toonde zich een ware plaag voor de Rotterdamse defensie. De rappe buitenspeler snelde keer op keer langs de onervaren Kelvin Leerdam, die al vroeg in het duel een gele kaart ontving.

Hoewel Twente weinig kansen creëerde, kroop Feyenoord wel een aantal keer door het oog van de naald. Zo schoot Kenneth Perez een vrije trap op de lat en had Blasie Nkufo een voorzet van Tiotë voor het inkoppen. De lange aanvaller mike de bal echter over het doel van Henk Timmer, die even later ook nog adequaat ingreep op een hard schot van Wout Brama.

Feyenoord had het moeilijk, maar kwam er wel een aantal keer gevaarlijk uit. Tot grote kansen leidde dat niet, met name omdat de eindpass steeds onzuiver was. Trainer Leon Vlemmings wisselde dan ook nog voor rust de tegenvallende Andwélé Slory voor Dwight Tiendalli, die de onzekere Leerdam van Elia verloste. Tot een groot succes leek die ingreep niet te leiden, want op slag van rust kreeg de invaller tot driemaal toe de hielen van zijn snelle opponent te zien. Tiendalli wist zich net op tijd weer terug te knokken om zich voor het schot van Elia te werpen, die in het restant van het duel niet meer in het stuk voorkwam.

Na rust ging Twente aanvankelijk vrolijk verder waar het gebleven was. Hetzelfde gold voor Feyenoord, dat met een gelijkspel -- zeker gezien de uitslagen van de concurrenten -- wel vrede leek te hebben. De bezoekers hadden daar echter maling aan. In de strijd om de felbegeerde tweede plaats was winst het enige dat telde voor de Enschedeërs. Toch werd Feyenoord halverwege de tweede helft gevaarlijker. Het leverde zelfs kansen voor André Bahia en Tomasson op, maar ook Boschker liet zich niet passeren. Vooral Tim de Cler, die na zijn blessure voor het eerst weer in de basis stond, was Marko Arnautovic keer op keer te snel af. Twintig minuten voor tijd legde de linksback goed terug op Georginio Wijnaldum, maar de middenvelder joeg de bal vervolgens huizenhoog de tribunes in.

In de 78ste minuut kwam de thuisploeg dan toch op voorsprong. Diego Biseswar won een sprintduel van Douglas, waarna de verdediger aan de noodrem trok. Een strafschop voor Feyenoord, die door Roy Makaay feilloos werd benut, en een tweede gele kaart voor de Braziliaan.

Met een man minder was Twente niet meer bij machte om nog voor de gelijkmaker te gaan. Feyenoord bleef jagen op een tweede doelpunt, waardoor de Tukkers steeds verder in de verdrukking kwamen. Helemaal toen ook Tioté van arbiter Reinold Wiedemeijer zijn tweede geel kreeg voorgeschoteld, na een te harde charge op Biseswar. Feyenoord kon de resterende minuten vervolgens simpel uitspelen, hoewel ook Van Bronckhorst in blessuretijd nog een tweede prent ontving vanwege een overtreding op Slobodan Rajkovic.

Feyenoord stijgt door deze zege naar de achtste plaats in de Eredivisie, slechts één punt achter NAC Breda. Voor Twente ziet het er een stuk minder rooskleurig uit. De Tukkers bevinden zich nog wel op de tweede plek, maar alleen omdat concurrent Ajax zondag nog in actie moet komen.