donderdag, 18. juni 2009 - 14:53

Fryslân zoekt Friese Amerikanen

De provincie Fryslân is op zoek naar Friezen die naar Amerika zijn geëmigreerd, hun nazaten en andere Amerikanen met Friese roots om hen uit te kunnen nodigen voor de speciale Friesland Day op 12 september tijdens het New isLand Festival in New York. Door zich aan te melden via www.fryslan.nl/madeinfriesland kunnen belangstellenden uit Amerika dit festival met korting bezoeken. De provincie roept Friezen met contacten in Amerika op om familie en bekenden daar te attenderen op deze bijzonder actie.

Dit jaar herdenkt en viert Nederland 400 jaar vriendschapsbanden met Amerika. Ook de provincie Friesland doet in september mee aan de festiviteiten in New York. Hoogtepunt is de Friesland Day op 12 september tijdens het New isLand Festival en de inrichting van een speciale Friesland Residence op Governors Island voor de kust van Manhattan. Friese emigranten, nazaten van emigranten en andere Amerikanen met Friese roots krijgen de mogelijkheid om het festival op 12 september of op een van de andere dagen tussen 10 en 20 september, met korting te bezoeken. Voor het paspoort dat toegang geeft tot het eiland betalen zij geen USD 35, maar slechts USD 25.

Het New isLand Festival, dat mede door Oerol’s Joop Mulder georganiseerd wordt, vindt plaats op Governors Island voor de kust van New York. Het eiland staat van 10 tot en met 20 september 2009 geheel in het teken van het beste wat het Nederlandse theater- en festivalcircuit te bieden heeft. Op 12 september vindt er de Friesland Day plaats. Een speciale dag voor iedereen die zich verbonden voelt met Friesland. Tijdens de dag zal een bijzonder boek worden gepresenteerd over 400 jaar Fries – Amerikaanse betrekkingen. Ook treden er Friese artiesten op, bijvoorbeeld de componist Sytze Pruiksma, zangeres Nynke Laverman en de markante dichter Tsjebbe Hettinga.

In 2009 is het 400 jaar geleden dat kapitein Henry Hudson met zijn VOC-schip de ‘Halve Maen’ het huidige New York aandeed. Dit leidde tot de stichting van de kolonie Nieuw Nederland en de stad Nieuw Amsterdam op Manhattan een aantal jaren later. Deze historische feiten zijn aanleiding voor verschillende overheden en organisaties om de betrekking tussen Nederland en de Verenigde Staten een nieuwe impuls te geven. Gelet op de bijzonder historische relatie van Fryslân met Amerika doet de provincie mee aan het herdenken van 400 jaar vriendschap met Amerika. In februari 1782 waren de Friese Staten namelijk de eersten in de Republiek der Verenigde Nederlanden die overgingen tot de erkenning van de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten van Amerika. Ook is het in 2009 exact een eeuw geleden dat vanuit Amerika een bronzen plaquette, de Memorial of Gratitude, aan de Friese Staten werd aangeboden.
Provincie:
Tag(s):