donderdag, 4. juni 2009 - 10:34

Inflatie opnieuw lager

Den Haag

De inflatie in mei 2009 is uitgekomen op 1,6 procent. Dat is 0,2 procentpunt lager dan in april. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De inflatie in de eurozone is flink gedaald en kwam uit op 0,0 procent.

De prijzen van voedingsmiddelen hadden een verlagend effect op de Nederlandse inflatie. Voedingsmiddelen waren nog wel 2,0 procent duurder dan een jaar eerder, maar vorige maand was dit nog 3,0 procent. Vooral de prijsdaling van verse groenten droeg bij aan de daling van de inflatie.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) was in mei 1,5 procent. Dit is 0,3 procentpunt lager dan vorige maand. De inflatie in de eurozone kwam in mei uit op 0,0 procent. Dat is 0,6 procentpunt lager dan in april. Sinds de introductie van de HICP in 1996 is de inflatie in de eurozone niet zo laag geweest.

In Nederland werkt de prijsontwikkeling van aardolie een stuk later door in de energieprijzen dan in de rest van de eurozone. Dit verklaart ten dele het grote verschil tussen Nederland en de eurozone.

Door de lagere olieprijzen zijn gas en elektriciteit in de meeste eurolanden de afgelopen maanden flink goedkoper geworden. In Nederland worden de tarieven van de meeste gebruikers in juli weer aangepast. Ook de prijsontwikkelingen van voedingsmiddelen, dranken en tabak dragen bij aan het verschil tussen Nederland en de eurozone.
Categorie:
Tag(s):