woensdag, 27. mei 2009 - 22:52

Jeugdbende aangehouden voor 28 misdrijven

Haarlem

De politie in Haarlem heeft de afgelopen maanden met de aanhouding van zeven verdachten zeker 28 in Haarlem gepleegde misdrijven opgelost.

Het gaat om inbraken in bedrijven, auto's en flatboxen en vijf brandstichtingen. De verdachten zijn allen woonachtig in Haarlem Oost en tussen de 15 en 21 jaar oud. Drie van de verdachten zitten nog vast. De anderen zijn voorlopig heengezonden.

In april 2008 is er bij een inbraak in een dierenspeciaalzaak in de Amsterdamstraat een grote hoeveelheid sportvisbenodigdheden gestolen. Het onderzoek naar deze inbraak leverde in eerste instantie niets op. In april 2009 werden in een box van een flat onder andere deze visbenodigdheden aangetroffen. Uit het ingestelde onderzoek kwamen de namen van twee verdachten naar voren, twee broers van 17 en 21 jaar. Ze zijn aangehouden en ingesloten.

De jongste broer werd ook verdacht van betrokkenheid bij een brandstichting in een vrachtwagen op de Berlagelaan in maart 2009. Tijdens het ingestelde onderzoek bekenden de beide broers de inbraak in de dierenwinkel.

De jongste bleek meer op zijn kerfstok te hebben. In samenwerking met vijf andere verdachten heeft hij inbraken gepleegd in zes andere bedrijven, acht auto's en zeven boxen.

Opvallend was dat enkele van de verdachten fervente sportvissers zijn. Ze hebben bij twee inbraken dan ook een grote hoeveelheid visbenodigdheden weggenomen.

Alle misdrijven zijn gepleegd in Haarlem Oost. De verdachten werkten in groepjes van wisselende samenstelling en waren niet allemaal bij alle misdrijven betrokken. Een deel van de gestolen goederen is teruggevonden.

Verder bleken vier van de verdachten verantwoordelijk voor vijf brandstichtingen. Het gaat om drie auto's, een camper en een vrachtwagen. Slechts één van de verdachten bekent zijn aandeel hierin, de anderen niet. De verdachte die bekende, gaf aan een kick te krijgen van de brandstichtingen. Mogelijk dat de aangehouden verdachten nog meer misdrijven hebben gepleegd. Hiernaar wordt een nader onderzoek ingesteld.
Provincie:
Tag(s):