dinsdag, 24. maart 2009 - 16:11

KLPD bekeurt schepen op Maas in Limburg

Baarlo

De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft maandag 23 maart op de Maas bij Baarlo acht binnenvaartschepen bekeurd omdat ze ruim boven de toegestane snelheid van 9 km/uur de veerpont passeerden. Dit heeft het KLPD vandaag bekend gemaakt.

Uit de controle blijkt dat 20 van de 23 gecontroleerde schepen boven de maximum toegestane snelheid van 9 km/u voeren. Uitschieter was een leeg afvarend schip met 19 km/u. Op de gemeten snelheid past de Waterpolitie nog een correctie toe waarbij rekening gehouden wordt met factoren als: leeg of geladen schip, op- of afvaart en de lengte van de schepen. Ook de stroomsnelheid is van invloed. Deze wordt voor aanvang van de controles door Rijkswaterstaat bepaald. Tijdens de laatste controles bedroeg deze 2.6 km/uur.

De snelheidscontroles komen voort uit een initiatief van de Waterpolitie en Rijkswaterstaat als vaarwegbeheerder. De diensten onderzochten samen hoe ze de veiligheid van veerponten op de Maas kunnen verbeteren. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat een te hoge snelheid van passerende binnenvaartschepen veel hinderlijke waterbeweging voor de ponten veroorzaakt.
Provincie:
Tag(s):