woensdag, 15. april 2009 - 16:54

Limburgs Landschap herbouwt theekoepel Inaborg

Arcen

Het Limburgs Landschap gaat de theekoepel Inaborg in Arcen herbouwen. De theekoepel ligt verscholen in het bosperceel tussen het dorp Arcen en de parkeerplaats van de Kasteeltuinen.

De oorspronkelijke theekoepel is vermoedelijk gebouwd in de periode 1710-1730. De achthoekige theekoepel was aan de voorzijde voorzien van twee ramen en een centraal gelegen deur met ruiten. Een lange laan die de kasteelbewoners schaduw bood, liep vanaf de weg naar de theekoepel en het geheel werd omsloten door een haarspeldvormige gracht. Deze gracht hield water door de aanleg van een tweetal sluisjes.

Door de tand des tijds is er van de Inaborg weinig meer over. Vanaf de vijftiger jaren van de vorige eeuw, toen het kasteel niet permanent meer werd bewoond, is het theehuis in verval geraakt. Niet alleen door natuurlijk verval, maar ook haalden de inwoners van Arcen er bouwmateriaal voor eigen gebruik. Zo ‘’snoepten’’ ze de theekoepel op. Toen Het Limburgs Landschap Kasteel Arcen in de jaren zeventig kocht, was er van de theekoepel nagenoeg niets meer over. Slechts een deel van één van de muren is nog zichtbaar. Het afgelopen jaar is ook dat laatste muurdeel omgevallen. Voor herstel is het dan ook nu of nooit.

Voor de herbouw van dit bijzondere gebouwtje en het herstel van het grachtenstelsel is een bedrag van ruim € 250.000 nodig. Dit bedrag zou gefinancierd moeten worden vanuit Brussel en door de gemeente Arcen en Velden en haar inwoners, en de achterban van Het Limburgs Landschap.
Provincie:
Tag(s):