donderdag, 23. juli 2009 - 14:49

Maastrichtse straatverlichting wordt energiezuinig

Maastricht

De gemeente Maastricht gaat de komende tijd straatverlichting vervangen door energiezuinige lampen. In de eerste fase van het project worden de komende drie maanden 850 energiezuinige lampen aangebracht. In de tweede fase worden de resterende 450 lampen in met name de binnenstad vervangen. Op sommige plekken in de stad worden eveneens verouderde masten vervangen. In de eerste fase zijn dit er 181.

De nieuwe lampen hebben een zeer positief effect op energieverbruik, Co2 uitstoot, energiekosten en Nox/So2 uitstoot. Door het gebruik van PLL lampen met een hoger rendement zal het energieverbruik en de milieubelasting met meer dan de helft afnemen. Daarnaast hebben de lampen een hoge lichtopbrengst en een betere kleurweergave, wat een positief effect heeft op het sociale veiligheidsgevoel.

Het project is een onderdeel van het energiebeleid van de Gemeente Maastricht.
De kosten voor de vervangingsoperatie eerste fase bedragen € 400.000. De gemeente betaalt dit met extra geld dat beschikbaar is gesteld voor de crisisbestrijding. De werkzaamheden worden uitgevoerd door IP Lighting.
Provincie:
Tag(s):