woensdag, 9. september 2009 - 10:07

Nederlanders drinken steeds meer Duitse wijn

Nederland voerde in 2008 ruim 71 miljoen liter Duitse wijn in. Dat is 13 procent meer dan in 2007. Sinds de eeuwwisseling is de import uit Duitsland zelfs verdrievoudigd. De totale Nederlandse wijnimport is in 2008 met
5 procent afgenomen tot 402 miljoen liter. Dit maakt het CBS vandaag bekend.

Frankrijk grootste wijnleverancier
Het aandeel van Duitsland in de totale Nederlandse wijninvoer is de laatste jaren toegenomen en was vorig jaar 18 procent. Duitsland is hiermee de op een na belangrijkste wijnleverancier.

Frankrijk is nog steeds met afstand de belangrijkste leverancier van wijn met een aandeel van 31 procent. Wel neemt het aandeel van Frankrijk in de afgelopen jaren gestaag af. Tien jaar geleden kwam nog 47 procent van de wijnimport uit Frankrijk.

Wijn uit Verenigd Koninkrijk in opkomst
Een ander opkomend wijnland is het Verenigd Koninkrijk (VK). Met een invoer van 14 miljoen liter is 3,5 procent van de wijnimport afkomstig uit het VK. De invoer ligt inmiddels op of boven het niveau van gevestigde wijnlanden als Portugal en Argentinië.

Aandeel niet-Europese wijnlanden neemt af
Het aandeel van de niet-Europese wijnlanden in de Nederlandse wijninvoer was in 2008 bijna 3 procentpunt kleiner dan in 2007. Dit komt vooral door een flinke teruggang in de import van wijn uit de VS. Ruim 22 procent van de wijninvoer komt uit de wijnlanden Argentinië, Chili, Australië, Zuid-Afrika en de VS.

Wijnconsumptie blijft gelijk
Nederlanders zijn de afgelopen jaren niet meer wijn gaan drinken. In 2008 dronken Nederlanders gemiddeld 21,6 liter. Dat is vrijwel dezelfde hoeveelheid als in 2006 en 2007. In 1999 was dit 3 liter minder.
Categorie:
Tag(s):