dinsdag, 22. september 2009 - 14:00

Nieuwe behandelmogelijkheden baarmoederhalskanker

Overlevers van baarmoederhalskanker hebben een licht verhoogd risico op een hartinfarct. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van John Maduro. Ook komen bij deze patiënten meer cardiovasculaire risicofactoren voor.

Door de introductie van chemoradiatie - het gelijktijdig toedienen van chemotherapie en radiotherapie - is veel vooruitgang geboekt bij de behandeling van baarmoederhalskanker. Toch is er nog steeds veel ruimte voor verdere verbetering van de behandeling, stelt de promovendus. In zijn zoektocht naar een effectiever behandelmethode concentreerde Maduro zich op beïnvloeding van de TNF related apoptosis inducing ligand (TRAIL) route. In laboratoriumonderzoek werd de effectiviteit onderzocht van proteasoomremmer en radiotherapie in combinatie met het aangrijpen op de TRAIL death receptor (DR)4 en/of DR5. Ook de precieze werking van deze therapie werd nader in kaart gebracht.

Het onderzoek biedt geen revolutionaire nieuwe doorbraken, maar laat wel zien dat er nog veel onbewandelde paden zijn in het onderzoek, en dat er geen reden is om te stoppen met zoeken naar mogelijkheden om de behandeling verder te verbeteren.

John Maduro (Curacao, 1969) studeerde geneeskunde te Leiden. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling radiotherapie en medische oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar hij werkt als radiotherapeut, en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het KWF.
Categorie:
Tag(s):