donderdag, 25. juni 2009 - 15:37

NS zet eigen bussen in tijdens calamiteiten

Utrecht

Vanaf 1 juli 2009 gaat de NS eigen bussen inzetten tijdens calamiteiten op het spoor. Het gaat hierbij om een proef voor twee jaar. Hiermee wil NS ervoor zorgen dat reizigers tijdens calamiteiten binnen een half uur naar een station vervoerd worden waarvandaan weer treinverkeer naar de eindbestemming mogelijk is.

Dit geldt zowel voor reizigers die op een station stranden als
voor gestrande reizigers onderweg. Tot nu toe worden tijdens calamiteiten bussen ingezet via een busmaatschappij. Deze bussen
moeten vaak van ver komen en het duurt lang voordat ze bij het station zijn. Ook zijn er in drukke tijden geen chauffeurs of laat het aantal bussen te wensen over.

Voor het rijden van de NS bussen wordt eigen personeel ingezet. Het gaat hierbij vooral om ondersteunend personeel dat overdag vrij gemakkelijk het werk kan laten vallen. Ook 's avonds zijn de mensen beschikbaar via een rooster. De bussen worden van Syntus gehuurd voor de duur van de pilot. Alle 24 NS medewerkers die op de bus kunnen worden ingezet, hebben de laatste maanden een opleiding gevolgd en hebben nu een chauffeursdiploma binnenlands personen vervoer en een D rijbewijs. De proef zal plaats vinden op trajecten in het oosten van het land, onder andere op Amersfoort-Enschede en Arnhem-Zwolle. Als de proef een succes is, gaat NS kijken of er op meerdere plekken in Nederland bussen ingezet gaan worden.
Provincie:
Tag(s):