woensdag, 21. januari 2009 - 21:56

OM eist tot 16 jaar cel voor moord op garagehouder

Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft woensdag 21 januari 16 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 22-jarige man en zes jaar met TBS tegen een 17-jarige medeverdachte.

Beiden worden ervan verdacht garagehouder Rick Haster in 2008 te hebben vermoord. De officier van justitie vindt dat de minderjarige verdachte als volwassene moet worden berecht.

De officier van justitie acht bewezen dat beide mannen op 22 februari 2008 Rick Haster in zijn garage in Amsterdam-Noord om het leven hebben gebracht. De politie vond in de auto waarin de verdachten naar de garage van Haster waren gereden onder meer bloedsporen van het slachtoffer. Daarnaast trof de politie een deel van een in bloed gedrenkte handpalm. Uit onderzoek bleek de afdruk van de 17-jarige verdachte te zijn.

Volgens de officier van justitie waren de verdachten ontevreden over de aankoop van een auto die de broer van een verdachte voor 700 euro aankocht. Het OM is van mening dat de beide verdachten verhaal wilden halen bij de garagehouder.
Volgens het OM zijn de mannen gewapend met een gaspistool en mes, met een bivakmuts op en tie-wraps naar de garage in Amsterdam-Noord gereden.

Hier staken zij het slachtoffer in zijn enkel en sleepten zij hem naar een motorblok, waar hij met tie-wraps werd vastgebonden. Daarna bedekten zij het slachtoffer met een deken en staken twintig keer op het slachtoffer in.

Vanwege de ernst van het feit en de anti-sociale persoonlijkheids-stoornis van de 17-jarige verdachte heeft de officier van justitie de rechtbank gevraagd het volwassenstrafrecht toe te passen op de minderjarige verdachte. De officier van justitie vindt de maximale straf volgens het jeugdstrafrecht, 2 jaar, niet toereikend voor een gruwelijke zaak als deze.
Provincie:
Tag(s):