dinsdag, 26. mei 2009 - 17:34

'Politieagent moet rekening houden met agressie'

Amsterdam

Dinsdag is in Amsterdam de eerste themazitting agressie tegen mensen met een publieke taak gehouden. Tijdens deze zitting vond de rechter het niet nodig dat een verdachte van bedreiging van politieagenten een twee keer zo hoge straf kreeg opgelegd, zoals het Openbaar Ministerie (OM) aanhankelijk had gehoopt.

De rechter vond dat ‘een politieagent van te voren meer rekening zal moeten houden met mogelijke weerstand tijdens zijn werk dan een ambulancemedewerker dat zal doen’.

De politierechter heeft tot nu toe in alle zaken die bewezen zijn verklaard een aanzienlijk hogere straf opgelegd dan zij in normale situaties zou hebben gedaan. Zij heeft een nuancering aangebracht tussen beledigingen van agenten en beledigingen van ambulancebroeders.

Daarom heeft de politierechter vandaag gemiddeld 70 procent hogere straffen opgelegd voor beledigingen tegen agenten, en reserveert zij de 100% verhoging vooral voor ambulancepersoneel.

Op 3 juni 2009 wordt de volgende themazitting gehouden waarin ernstigere geweldszaken tegen mensen met een publieke taak aan de orde zullen komen.
Provincie:
Tag(s):