donderdag, 14. mei 2009 - 16:11

Provincie experimenteert met demontabele vluchtheuvels

Maastricht

Om wegen op een veilige en flexibele manier toegankelijk te maken voor wielerevenementen gaat de Provincie Limburg experimenteren met demontabele middengeleiders (vluchtheuvels) en komremmers.

De Provincie is momenteel bezig met een aantal komreconstructies zoals het project Heuvelland: beter op weg! Dat project behelst onder andere de aanleg van een aantal middengeleiders en komremmers op provinciale wegen in Zuid-Limburg. Deze leiden tot snelheidbeperking en een herkenbaarder en rustiger wegbeeld. Een nadeel is echter dat ze bij specifieke situaties zoals wielerevenementen, als hinderlijke barrières worden ervaren. “Met het oog op het uitbouwen van de Zuid Limburgse regio tot ‘wielerregio’ is binnen het programma 'Investeren in steden en dorpen' van de Provincie Limburg nagedacht over oplossingen. Demontabele voorzieningen behoren tot de mogelijkheden�, zegt gedeputeerde Noël Lebens.

Gedeputeerde Staten hebben daarom besloten tot de aanschaf van deze voorzieningen en een pilotproject op de N590, Maastricht – Valkenburg. Deze weg kan ter hoogte van Berg en Terblijt en Vilt worden gerekend tot ‘wielerallée’ bij uitstek. Jaarlijks vindt hier de Amstel Gold race plaats. Daarnaast is het parcours over de N590 door de kommen Berg en Vilt in de race voor aansprekende wedstrijden als de Wereldkampioenschappen, Giro en Vuelta. Dat maakt deze locatie bijzonder geschikt als pilotlocatie voor demontabele constructies. In de periode najaar van 2010 – voorjaar 2011 is in het kader van Heuvelland: beter op weg! een reconstructie verzien tussen de kommen Berg en Vilt. De demontabele middengeleiders en komremmers zullen dan worden geplaatst.

“Ook andere situaties zijn denkbaar waarin deze wegneembare constructies toepasbaar zijn en voordelen opleveren, zoals bij exceptionele transporten en rijstrookverlegging. Bredere toepassing is echter pas aan de orde na evaluatie van de pilot resultaten�, aldus Noël Lebens.
Provincie:
Tag(s):