donderdag, 4. juni 2009 - 13:16

Stembussen ontbreken in stembureaus

Nieuwegein

Vanochtend zijn in de gemeente Nieuwegein de stembureaus op een aantal locaties later opengegaan dan het landelijk bepaalde tijdstip van 7.30 uur. Doordat de stembussen ontbraken kon er nog niet worden gestemd. De bussen zijn zo snel mogelijk alsnog geleverd, zodat om 8.30 uur op alle 35 stembureaus alles op normale wijze kon verlopen.

Burgemeester Cor de Vos is zeer ontstemd: “Toen ik het hoorde was ik heel boos. Dit mag gewoon niet gebeuren. Ik betreur de feitelijke gang van zaken ten zeerste. We hebben meteen met man en macht aan het herstel van de fout gewerkt. We bieden de burgers die nu niet hebben kunnen stemmen onze excuses aan. Ik hoop dat ze een mogelijkheid vinden om alsnog te kunnen stemmen.�

Op 3 juni 2009 zijn de stembureaus ingericht. Zodra vanochtend om 7.15 uur werd geconstateerd dat de stembussen ontbraken, is er meteen actie ondernomen om dit te herstellen. Van de 35 stembureaus konden er 6 op tijd worden geopend. Bij de overige 29 lokalen werden de stembussen tussen 7.30 en 8.30 uur afgeleverd. Binnen een uur na opening waren alle stembureaus voorzien van stembussen. Ongeveer 300 personen is gevraagd op een later tijdstip terug te komen. Op twee bureaus zijn er stemmen ingenomen zonder stembus. Ze zijn na binnenkomst van de stembussen in de verzegelde stembussen gedaan. Over de gang van zaken heeft afstemming plaatsgevonden met de Kiesraad. De gemeenteraad is per brief geïnformeerd.

Er worden passende maatregelen getroffen om dit in de toekomst te voorkomen.
Provincie:
Tag(s):