zondag, 14. juni 2009 - 13:40

'Vertrekregeling Delta Wonen ongehoord'

Zwolle

De SP is geschokt over de onthullingen in het TV programma NOVA over de vertrekbonus van de directeur van de Zwolse woningbouwcorporatie Delta Wonen. De scheidend directeur kreeg een vertrekbonus mee van € 705.650,-.

De SP in Zwolle vindt het ongehoord dat een directeur die vertrokken is wegens een vertrouwensbreuk zo’n smak geld meekrijgt. In het jaarverslag van de woningbouwcorporatie wordt er mooie sier gemaakt met een ‘bestuurscode’, maar dat blijkt nu helaas een papieren werkelijkheid.

SP raadslid Edwin Koster: `Woningbouwverenigingen zijn opgericht om woonruimte betaalbaar te maken voor mensen die niet in de financiële positie zijn om een huis te kopen. Deze bestuurder heeft er een puinhoop van gemaakt bij Delta Wonen en krijgt als beloning een riante vertrekbonus toegestopt.’

‘Voor de SP is dit echt onacceptabel. Dit straalt geen vertrouwen uit naar huurders. Delta Wonen is met dit soort vertrekregelingen het maatschappelijke belang van de woningbouwcorporatie helemaal uit het oog verloren. Het wordt tijd dat de aandacht van bestuurders eens wordt verlegd naar goed bestuurdersschap in plaats van het financiële privébelang.’

Onlangs heeft de SP in de gemeenteraad gepleit voor het afschaffen van variabele beloningen, zoals (vertrek)bonussen, opties en aandelen. Wat de SP betreft moeten bestuurders niet verleid worden om op korte termijn de resultaten en de waarde van eventuele aandelen te laten stijgen, ten koste van de lange termijnbelangen van een bedrijf. Veelal vallen dergelijke riante vertrekregelingen bij werknemers in het verkeerde keelgat. De SP kreeg helaas geen steun van andere partijen voor dit voorstel.
Provincie:
Tag(s):