vrijdag, 6. maart 2009 - 23:46

Willem II steelt drie punten op Kasteel

(Elfvoetbal) Willem II heeft vrijdagavond een zeer belangrijke overwinning geboekt in de strijd tegen degradatie. De ploeg van trainer Alfons Groenendijk versloeg concurrent Sparta in Rotterdam met 0-1.

De beginfase in Rotterdam was nog aardig, maar na een kwartier zakte het veldspel naar een bedenkelijk niveau en won de angst om te verliezen het van de wil om te winnen.

In de vijfde minuut belandde een hoekschop van Joshua John op het hoofd van Sander van Gessel. De kopbal van de centrale verdediger werd voor de doellijn gekeerd door Mohamed Messoudi. Willem II schakelde direct om en wist de zwakte van de tegenstander bloot te leggen. Niels Vorthoren maakte gebruik van de vrijgelaten ruimte achter de Rotterdamse defensie en speelde Ibad Muhamadu vrij voor het doel. De buitenspeler schrok van de mogelijkheid, schoot gehaast en daardoor naast het doel.

Tot aan de rust grossierde beide ploegen in balverlies en kon alleen Sparta nog een keer gevaarlijk worden. Rydell Poepon kreeg het op zijn heupen, speelde twee tegenstanders uit, maar werd door een derde gevloerd. Poepon schoot vervolgens zelf de toegekende vrije trap op doel. Doelman Maikel Aerts wist de bal knap uit de hoek te tikken en voorkwam zo een achterstand.

Ook na rust was het Sparta dat voetballend het vijandelijke strafschopgebied probeerde te bereiken om van daaruit gevaarlijk te worden. Dit lukte slechts één keer: een steekpass van Arne Slot bereikte Poepon. De spits kapte directe tegenstander Bart Biemans kinderlijk eenvoudig uit, om vervolgens op doel te vuren. Het was echter sluitpost Aerts, die net als in de eerste helft, een Rotterdams doelpunt voorkwam.

Het spel werd naarmate de wedstrijd vorderde alsmaar slechter. Het duel leek dan ook af te stevenen op een gelijkspel. Een kwartier voor tijd kwam Willem II vanuit het niets op voorsprong. Nyron Wau leidde aan de rechterkant van het veld een dodelijke tegenstoot in. De verdediger trok de bal, na een rush, voor het doel, waarna Niels Vorthoren zo slecht richting doel schoot, dat de bal bij de op één lijn met hem staande George Mourad terecht kwam. De Zweed mikte van dichtbij wél raak: 0-1.

De thuisploeg kon geen slotoffensief van de grond krijgen en leed zo een pijnlijke nederlaag. Sparta wilde voetballen, maar liep zich stuk op de Tilburgse muur. Willem II kwam voor een punt en verliet zelden de verdedigende stellingen. Eén van de twee tegenstoten werd de Rotterdammers uiteindelijk fataal.

Willem II boekte voor het eerst sinds 27 december 2008 weer een overwinning. Ironisch genoeg weer tegen Sparta.