vrijdag, 27. augustus 2010 - 21:03

230.000 miljoen liter schoon regenwater door gemaal gepompt

s'Hertogenbosch

Donderdag viel net zoveel regen als normaal in een hele augustusmaand. De KNMI heeft de waarschuwingen voor extreem weer inmiddels ingetrokken, maar waterschap Aa en Maas heeft nog alle hens aan dek bij gemalen, stuwen en op zuiveringen en beantwoordt vele verontruste telefoontjes.

Grasland, enkele percelen met maïs en aardappelen staan onder water. Medewerkers van Aa en Maas doen hun uiterste best om het water af te voeren naar minder kwetsbare percelen.

Door de hevige regenval gister, stroomt water met veel meer kracht en snelheid door beken en sloten. In die snelheid sleurt het water veel maaisel en kroos mee. Het maaisel is afkomstig van de oevers die Aa en Maas onlangs maaide.

De gemalen van waterschap Aa en Maas draaien volop en worden nu extra gecontroleerd door medewerkers. Een groot probleem werd vannacht gesignaleerd in Gemaal Gewande in Hertogswetering dat momenteel wordt gerenoveerd. Het toestromende water bevatte ongelooflijk veel gemaaide waterplanten. Dit stapelt zich op bij roosters en kan storingen veroorzaken. Daarom werd midden in de nacht een kraan ingezet, die maar liefst 150 ton gemaaide waterplanten verwijderde. Ook voor het verwijderen van kroos bij stuwen en andere gemalen heeft Aa en Maas de hulp ingeroepen van aannemers.

Veel gemeenten hebben nog geen ontkoppelde systemen voor hemelwaterafvoer en rioolwater. Hun schone hemelwater komt via het riool op de zuiveringen van Aa en Maas terecht. Hier doorloopt het regenwater het hele proces van zuiveren, terwijl dat onnodig is, want het water is al schoon! Gister kwam er naast 35.000 miljoen liter rioolwater gemiddeld per dag, nog eens 230.000 miljoen liter schoon regenwater binnen op de zuivering in ‘s-Hertogenbosch.
Provincie:
Tag(s):