dinsdag, 7. september 2010 - 18:25

Duitse hartpatiënten geholpen in UMCG

Groningen

Onlangs werd in het UMCG een meisje van vier maanden uit Duitsland succesvol geopereerd aan een aangeboren hartafwijking. Het is het eerste patiëntje dat behandeld is in het kader van een grensoverschrijdende structurele samenwerking van het congenitaal hartcentrum van het UMCG met het Klinikum

Dankzij de structurele samenwerking tussen Oldenburg en het UMCG kunnen patiënten met een aangeboren hartafwijking uit Noordwest-Duitsland nu dichter bij huis in een hooggespecialiseerd centrum geholpen worden. Ook de zorgverzekeraar AOK Niedersachsen ondersteunt deze samenwerking.

Hartinterventies bij kinderen en volwassenen met een aangeboren hartafwijking mogen alleen uitgevoerd worden in speciale centra. Het UMCG is een van de vier centra in Nederland die deze hoogcomplexe verrichtingen mogen uitvoeren.

In het UMCG worden jaarlijks 300 tot 350 operaties verricht bij patiënten met een aangeboren cardiothoracale afwijking. Ruim driekwart hiervan betreft kinderen en pasgeborenen. De samenwerking met Oldenburg maakt het voor het UMCG mogelijk zijn activiteiten op het gebied van congenitale hartafwijkingen uit te breiden met jaarlijks 50 patiënten uit Duitsland en de hoge kwaliteit van de behandeling te waarborgen.
Provincie:
Tag(s):