zaterdag, 4. juni 2011 - 23:16 Update: 08-07-2014 0:58

Brazilië krijgt Oranje weer niet op de knieën

(ElfVoetbal)Stabiel zijn en onder alle omstandigheden winnen. Die boodschap gaf Bert van Marwijk de spelers van Oranje mee tijdens zijn aanstelling in 2008.

Ze oogden weliswaar stabiel, maar gewonnen werd er niet in de oefenpot tegen Brazilië. In het tropische Goiania beëindigde Oranje een boeiend duel zonder doelpunten: 0-0.

De Oranje Leeuwen versus de Goddelijke Kanaries. Een ontmoeting die op 2 juli 2010 in WK-verband op het programma stond. Toen stond er wat op het spel. De winnaar wist dat het zich bij de beste vier landen van de wereld mocht scharen. Een mislukte voorzet en een kopbal van Wesley Sneijder bleken uiteindelijk genoeg voor Hollandse triomf, iets waar ze in Brazilie geen rekening mee hadden gehouden. Televisies vlogen het raam uit en op de met supporters gevulde Braziliaanse pleinen werden de emoties de vrije loop gelaten.

Logischerwijs stond de oefeninterland van vandaag dan ook voornamelijk in het teken van het nemen van revanche. Dat moest gebeuren in aanloop naar de Copa America en onder het bewind van bondscoach Mano Menenez, de opvolger van de na het WK ontslagen Dunga. Ondanks de afwezigheid van onder meer Kaka en Maicon in de basiself begonnen de Selecao zeer gretig aan de oefenpot. Vooral supertalent Neymar stelde Tim Krul direct op de proef, maar de Oranje-debutant hield zich knap staande tegen de Zuid-Amerikaan.

Aan de andere kant van het veld was Ibrahim Afellay de grote smaakmaker. Een aanval via Arjen Robben, Robin van Persie en Dirk Kuijt werd door de voormalig PSV-er bijna bekroond met een doelpunt. Echter, Julio Cesar stond een Oranje-doelpunt in de weg. Even later was het wederom Afellay die gevaar stichtte. Een snoeihard afstandschot van de Champions League-winnaar belandde opnieuw op de vuisten van Cesar. Een gelijkopgaande eerste helft werd uiteindelijk doelpuntloos beëindigd.

Ook in de tweede helft kwam Nederland er een aantal malen goed uit, maar scoren deed de formatie van Van Marwijk niet meer. Brazilië, dat de wedstrijd met tien man eindigde door een rode kaart van Ramires, liet zich in de persoon van Neymar van haar onsportiefste kant zien. Het 19-jarige wonderkind duikelde meerdere malen met de hoop om een strafschop te versieren, maar scheidsrechter Carlos Amarilla wilde er niet aan.

De eerstvolgende oefeninterland van Oranje staat voor woensdag 8 juni op het programma. Op die dag kan tegen Uruguay een vervolg worden gegeven aan de uitstekende reeks die onder het bewind van Van Marwijk is ingezet. De geboren Deventenaar stond tot op heden in 38 interlands voor de groep van Oranje. In acht van die wedstrijden werden de punten gedeeld, terwijl daarnaast slechts twee keer werd verloren: Australie (1-2), Spanje (0-1).
Categorie:
Tag(s):