maandag, 13. juni 2011 - 17:33 Update: 08-07-2014 0:58

De Jager:Failliet laten gaan Griekenland kost ons miljarden

Den Haag

Minister De Jager waarschuwt voor een miljardenstrop voor Nederland wanneer de Eurolidstaten afzien van hulp aan het in financiële nood verkerende Griekenland. Dit heeft hij maandag in een brief de Tweede Kamer laten weten.

Minister De Jager informeert de Tweede Kamer in de brief over de stand van zaken van het Griekse leningenprogramma en de tot nu toe genomen maatregelen. Daarnaast schetst hij verschillende opties voor het aanpakken van de problemen in Griekenland en het eurogebied. 'Niets doen is geen optie ', aldus de Jager

Griekenland
Het Nederlandse kabinet ziet zich met de ernstige Griekse financieel-economische situatie voor een moeilijke keuze gesteld. Als gevolg van inadequaat economisch beleid in de afgelopen tien jaar is de Griekse economie in zeer zwaar weer terechtgekomen en is het vertrouwen van de andere eurolidstaten ernstig beschadigd.

Na het besluit van de eurolidstaten in mei 2010 om in samenwerking met het IMF een leningenprogramma op te starten voor Griekenland is nu, een jaar later, de vraag opnieuw hoe de problemen voor Griekenland en het eurogebied het beste kunnen worden aangepakt.

Er kunnen verschillende opties worden onderscheiden. De eerste optie is dat er geen steun meer wordt verleend aan Griekenland. Een andere optie is dat Nederland samen met de Europese partners en het IMF steun blijft verlenen aan Griekenland, maar met een substantiële bijdrage van de private sector. Een derde optie is dat de eurolidstaten en het IMF alle middelen, die nodig zijn omdat Griekenland niet medio 2012 terug naar de markt kan, bijeen brengen.

Debat Tweede Kamer
Dinsdag debatteert de Tweede kamer over de aanpak van de problemen en de positie die Nederland daarbij het beste kan innemen.
Categorie:
Tag(s):