maandag, 26. september 2011 - 9:18

FNV: Tweede Kamer word wakker!

Utrecht

De Tweede Kamer kijkt werkeloos toe hoe het huidige kabinet de Wet Werk en Bijstand uitkleedt ten koste van de sociaal zwakkeren. De FNV ergert zich aan deze lakse houding.

De vakbeweging roept de Tweede Kamer op te ontwaken en de grootste ingreep in de sociale zekerheid in 20 jaar te voorkomen.

Vorige week uitte de oppositie kritiek op de pijnlijke bezuinigingen van het kabinet bij de Algemene Beschouwingen. Toch tekent zich in de Tweede Kamer een meerderheid af die in de komende twee weken voor 2 wetsvoorstellen zal stemmen. Het gaat om voorstellen die een een enorme verslechtering betekenen voor mensen met een Bijstandsuitkering.

FNV-bestuurder Leo Hartveld spreekt van keiharde bezuinigingen in een cadeauverpakking. "Door deze voorgestelde maatregelen breekt het kabinet waardevol werk af, ontneemt het mensen hun uitkering, en jaagt hen de armoede in. Maatregelen waar wij niets in zien, en als de oppositie niet oplet zullen er gaten vallen in het huidige sociale vangnet. Voorzieningen waar we jaren voor gevochten hebben, worden door het kabinet op een achternamiddag teniet gedaan."

De grootste bezuiniging van de afgelopen twintig jaar zal dus enorme gevolgen hebben voor de zwakkeren in de samenleving. Op dit moment zitten er 350.000 mensen in de bijstand die moeten rondkomen van ongeveer 900 euro. Hartveld: ”De voorgestelde uitkeringskorting van 14 procent scheelt voor hen gemiddeld 100 euro per maand. Honderd euro die ze niet kunnen missen.”

Volgens dit kabinet zijn de maatregelen nodig om de voorzieningen betaalbaar te houden. Maar door deze stapeling van maatregelen breekt Rutte-1 de toekomst van velen in de dop. Wajongers en WSW'ers zullen volgens Rutte buiten schot blijven, maar de FNV weet dat dit niet klopt. De ruim 200.000 Wajongers worden door het korten van de bijstand getroffen.
Provincie:
Tag(s):