dinsdag, 24. mei 2011 - 10:42

Leudal krijgt glasvezelnetwerk

Leudal

De gemeente Leudal gaat een glasvezelnetwerk in haar gemeente aanleggen. Voorwaarde is dat tenminste 30% van de huishoudens in het aansluitgebied een abonnement afsluit bij één van de deelnemende aanbieders van internet, tv en telefonie via glasvezel. Het netwerk wordt aangelegd door Reggefiber.

De meeste huizen beschikken op dit moment over twee netwerkaansluitingen, een voor telefonie (koper) en een voor radio en televisie (coax). Beide aansluitingen moeten opgewaardeerd worden voor de toekomst. Glasvezel is het netwerk van de toekomst. Betrouwbaar, hoogste kwaliteit, supersnel, energiezuinig en storingsongevoelig. Op dit moment zijn in Nederland 850.000 aansluitingen op het glasvezelnetwerk in 112 gemeenten.

Het plan van Reggefiber gaat om aanleg van glasvezel primair naar burgerwoningen. Dit geldt in eerste instantie voor de kernen van Leudal, maar op termijn wordt ook gekeken naar toegankelijkheid van het glasvezelnet vanuit het buitengebied. Bedrijventerreinen krijgen een apart aanbod (meestal via bedrijvenvereniging) op het moment dat de bijbehorende kern glasvezel krijgt. Bij de aanleg van een glasvezelnetwerk is sprake van een open netwerk, waarop, naast KPN, ook andere serviceproviders hun diensten kunnen aanbieden onder gelijke condities.

Reggefiber start met de uitrol van glasvezel in 11 gemeenten in Limburg. Het eerste project in Limburg is in de gemeente Weert (Stramproy) en start binnenkort met de aanleg. Andere gemeenten die, naast Leudal, in de planning zitten zijn: Meerssen, Stein, Nuth, Beek, Horst aan de Maas, Maasgouw, Peel en Maas, Echt-Susteren en Bergen.
Provincie:
Tag(s):