zondag, 27. november 2011 - 15:31 Update: 08-07-2014 0:55

´Slechte zomer doet aantal griepgevallen toenemen´

De verzorging met vitamine D is een doorslaggevende factor als het gaat om de uitbraak en het verloop van griepepidemieën. Tot deze conclusie komen Noorse wetenschappers in een studie over influenza-epidemieën die nu in het vaktijdschrift 'International Journal of Infectious Diseases' gepubliceerd werd.

Volgens deze studie nemen de infectie- en sterftecijfers bij deze griepepidemieën toe als de blootstelling aan de zon en daardoor de verzorging met vitamine D afneemt.

Bijzonder duidelijk zijn de seizoengebonden verschillen bij het aantal sterfgevallen: in de 'vitamine D-winter' - als de zonnestraling te zwak is voor de vitamine D-synthese via de huid - ligt het aantal sterfgevallen 20 tot 600 keer hoger.

"Vitamine D heeft een antibiotisch effect en versterkt het immuunsysteem.
Gestimuleerd door de uv-straling van het zonlicht wordt vitamine D aangemaakt via de huid. In de wintermaanden, als de zon te diep staat voor de vitamine D-synthese, daalt de vitamine Dspiegel. De 'zonneschijn-vitamine' kan zijn beschermende werking niet meer voldoende ontplooien", verklaart professor Johan Moan van de universiteit in Oslo en een van de auteurs van deze studie.
Categorie:
Tag(s):