vrijdag, 4. november 2011 - 9:12

SP wil harde aanpak overtreders garantieregels

Den Haag

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft donderdag voorgesteld dat bedrijven die sjoemelen met garantieregels voor producten keihard aangepakt moeten worden.

'Mensen weten vaak niet dat er op veel producten standaard twee jaar garantie zit', aldus Gesthuizen. 'Zo laat Apple iedereen na een jaar fors betalen voor geconstateerde gebreken. Als een klant dan naar de rechter gaat, kan het bedrijf zelfs afdwingen dat de genomen besluiten niet openbaar worden. Dat moet afgelopen zijn. Bedrijven die de consument een loer draaien mogen dat in de openbaarheid uitleggen en mogen flink bestraft worden'.

Gesthuizen zet zich al jaren in voor een betere bescherming van consumenten. ‘We hebben nu al een wet die voorschrijft dat voor veel apparaten een garantie van twee jaar geldt. Helaas wordt dit door maar al teveel bedrijven niet verteld en proberen ze onder de garantie uit te komen. Dat is al erg genoeg, maar wanneer een consument in beroep gaat en de rechter doet een uitspraak, dwingen deze bedrijven ook af dat het sanctiebesluit niet openbaar wordt. Op deze manier betalen ze geen boete en lijden ze zelf geen imagoschade.’
Provincie:
Tag(s):