maandag, 30. mei 2011 - 9:50 Update: 08-07-2014 0:58

Stijging afzetprijzen industrie iets minder

De afzetprijzen in de industrie waren in april bijna 12 procent hoger dan in april 2010. Deze prijsstijging was iets minder groot dan in februari en maart, toen de industriële producten bijna 13 procent duurder waren dan een jaar eerder.

De prijsstijging hangt voor een deel samen met de ontwikkeling van de olieprijzen. De prijzen van de aardolieverwerkende industrie waren ruim 28 procent hoger dan een jaar eerder. Zonder deze branche lagen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie 9 procent boven het niveau van april 2010.

Producten van de chemie waren bijna 20 procent duurder. Ook de prijzen van de voedingsmiddelenindustrie (13 procent) en basismetaalindustrie (11 procent) waren veel hoger dan een jaar eerder. Wel was de prijsstijging van basismetaalproducten en chemische producten een stuk kleiner dan in maart.

Ten opzichte van maart stegen de afzetprijzen in april met ruim 1 procent. Deze prijsstijging is iets kleiner dan voorgaande maand. De afzetprijzen voor de buitenlandse markt stegen iets harder dan die voor de binnenlandse.
Categorie:
Tag(s):