dinsdag, 4. september 2012 - 11:14

30 maanden cel voor veroorzaken ernstig verkeersongeval

Amsterdam

Een 42-jarige Amsterdammer is op 22 augustus 2012 veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 30 maanden voor roekeloos rijgedrag en voor het verlaten van de plaats van het ongeval. De straf is conform de eis van de officier van justitie.

De Amsterdammer viel 25 februari 2012 bij surveillerende agenten op door zijn afwijkende rijgedrag. Nadat de politie hem een stopsignaal had gegeven, probeerde hij aan zijn aanhouding te ontkomen door er met een hoge snelheid vandoor te gaan.

Op de kruising van de Langbroekdreef en de Kromwijkdreef in Amsterdam Zuidoost negeerde de man een rood verkeerslicht en reed vervolgens hard tegen de zijkant van een overstekende auto. In de andere auto zat een gezin: een man, een vrouw en hun twee kinderen. Eén van de kinderen werd uit de auto geslingerd en raakte daarbij zwaar gewond; het andere kind raakte ook zwaar gewond. De verdachte rende direct na het ongeluk weg van de plaats van het ongeluk, maar kon gelukkig al na enkele meters worden aangehouden.

Uit onderzoek door de politie bleek dat het rijbewijs van de Amsterdammer één week voor het ongeval was ingevorderd wegens het rijden onder invloed van alcohol. Tijdens het veroorzaken van het ongeluk was de man weer onder invloed: hij had bijna vier keer zoveel alcohol genuttigd als wettelijk is toegestaan. Ook voor deze twee feiten is de man veroordeeld.

De rechtbank heeft het de man zwaar aangerekend dat hij probeerde weg te rennen in plaats van zich om zijn slachtoffers te bekommeren. Door zijn roekeloze en volstrekt onverantwoorde gedrag heeft de man de slachtoffers van het door hem veroorzaakte verkeersongeval veel leed aangedaan, aldus de rechtbank in het vonnis. Tevens heeft de rechtbank in de straf laten meewegen dat hij enkele dagen voor het gebeuren ook onder invloed had gereden, voor dat feit was aangehouden en zijn rijbewijs is ontnomen. De waarschuwing die hier van uit had moeten gaan heeft hij volledig naast zich neergelegd.
Provincie:
Tag(s):